Evenimentul Zilei > Social > După 12 ani. Irigații pentru stoparea poluării de la Moldomin
După 12 ani. Irigații pentru stoparea poluării de la Moldomin

După 12 ani. Irigații pentru stoparea poluării de la Moldomin

De 12 ani a avut nevoie Ministerul Economiei pentru a stabili un plan în vederea stopării poluării de la Moldomin.

Fosta mină de cupru de la Moldova Nouă a fost închisă în 2009, în urma scandalului ce l-a avut în centru pe Iacob Chișărău, directorul acuzat că a vândut toate hărțile zăcămintelor. De atunci a devenit sursă de fier vechi pentru hoți și unul din cei mai mari poluatori ai României. Praful rezultat în urma exploatărilor întinse pe 44 de ani are 1,5 m și se întinde pe 150 ha.

La fiecare vânt e purtat până peste graniță, în Serbia, afectând 18.000 de oameni. În 2016, Comisia Europeană a declanșat împotriva României o procedură de infringement, care atrage sancțiuni severe. Soluția autorităților constă în montarea unui sistem de irigații pe întreaga suprafață și stropirea constantă a prafului. Pentru rezultate eficiente, spun ecologiștii de la GEC Nera, e nevoie să se facă plantări.

„Consolidarea vegetativă e singura soluţie durabilă şi cu costuri mici de întreţinere. E necesar ca aceasta să înceapă imediat după punerea în funcţiune a instalaţiei de umectare. Cheia problemei constă în introducerea în apă a unei combinații de substanţe fertilizante și a unor substanţe neutralizante pentru rezidurile de cupru, zinc și sulf din deşeul depozitat pe iaz”, explică Doina Mărgineanu de la GEC Nera.