După ce mai bine de o săptămână a evitat să stea de vorbă cu „Evenimentul zilei“, omul de afaceri Aurel Munteanu (fost fotbalist la Sportul Studenţesc) a acceptat ieri un interviu referitor la afacerea „Cupa Davis“. Munteanu a dezvăluit că a scos din propriul buzunar peste 100.000 de euro şi că acum, când a văzut că federaţia n-a putut cheltui nici măcar cei 200.000 de euro de la guvern, nu înţelege de ce Dumitru Hărădău îi spunea tot timpul că mai are nevoie de bani.

„Evenimentul zilei“ a dezvăluit devizul umflat de Hărădău şi, conform estimărilor, se pare că federaţia nu va putea justifica mai mult de 60 la sută din banii publici daţi de executiv. Rămâne întrebarea de ce oficialii FR Tenis au menţionat în devizul aprobat de guvern o mulţime de cheltuieli despre care ştiau că vor fi suportate de Munteanu.

Mirat de costul final

EVZ: Domnule Munteanu, până la urmă, aţi luat vreun ban de pe urma organizării Cupei Davis la Sibiu?
Aurel Munteanu:
N-am luat niciun leu. Eu m-am ales cu un trening făcut cadou de jucători şi cu faptul că fata şi băiatul meu au fost copii de mingi. Făcând un calcul aproximativ, am cheltuit din buzunarul meu peste 100.000 de euro. Cu alte cuvinte, am dat bani, m-am implicat, am muncit şi, la sfârşit, eu mi-am luat şpiţuri în cur.

Dar a costat organizarea acestui meci cu Franţa peste 450.000 de euro, aşa cum susţinea domnul Dumitru Hărădău?
Părerea mea că Hărădău nu trebuia să vorbească de cifre decât la sfârşit. Pe lângă faptul că am dat bani pentru organizare, eu am deschis federaţiei şi uşile la Primăria Sibiu, şi la Consiliul Judeţean, care au contribuit cu 55.000 de euro, respectiv 28.000 de euro. Acum, mă întreb şi eu: „Dacă a costat doar atât, în condiţiile în care aveau 200.000 de euro de la guvern, de ce m-au mai pus pe mine să mă căciulesc la autorităţile locale?“. Hărădău îmi spunea tot timpul: „Mai avem nevoie de bani“.

„Fugărit“ de Hărădău cu banii

Dar cum se face că în devizul estimativ trimis de federaţie la guvern sunt sume uriaşe destinate pentru cazare, masă, ţinută de prezentare şi multe altele pe care dumneavoastră susţineţi că le-aţi plătit din buzunarul propriu?
Nu ştiu pe ce bază au făcut ei devizul. Nu ştiu ca reprezentanţii federaţiei să fi întrebat la mine la hotel cât costă cazarea şi masa. N-am discutat niciodată cu oficialii federaţiei despre asta, dar s-a ştiut dintotdeauna că delegaţia României va sta gratis la Hotelul meu, „Împăratul romanilor“. Nu s-a pus niciodată problema de bani, fiindcă echipa României de Cupa Davis a mai stat în hotelurile mele tot gratis şi în cantonamentul de la Poiana Braşov.

Noi am auzit că zilele acestea, domnul Hărădău se roagă de dumneavoastră să luaţi banii pentru ce aţi făcut, fiindcă trebuie să justifice devizul aprobat de guvern. E adevărat?

Eu am fost răcit zilele acestea şi nu m-am întâlnit cu ei. Au fost însă câteva seri în care mi-au spus să iau banii. Până la urmă, federaţia a plătit cateringul, făcut de o firmă din Alba- Iulia, care a costat 42.000 lei, plus TVA. În plus, au insistat să plătească lojele, susţinând că le trebuie la Bucureşti. Fiindcă, iniţial, tot eu urma să plătesc şi lojele, am rugat firma care le-a confecţionat să le refactureze lor. Au costat 51.300 lei.

În concluzie, ce aţi plătit dumneavoastră?

Găzduirea ambelor delegaţii, deci şi România şi Franţa, plus toate lucrările de amenajare de la sală, unde m-am apucat de lucru în decembrie, când nici nu existau bani pentru asta. Nu s-a discutat atunci de bani. Am zis că fac şi vedem noi apoi. Normal era să iau banii pentru lucrările astea de la autorităţile locale. Pe urmă, m-am gândit că oamenii din Sibiu or să creadă că am luat din banii comunităţii şi n-am mai luat nimic. Revenind, am cumpărat pentru toată echipa şi oficialii noştri ţinuta de prezentare, care m-a costat peste 7.000 de euro. Au fost şi altele, greu de cuantificat.

30.000 de euro pentru jucători

Şi pe jucători i-aţi mai premiat?
Bineînţeles. Lui Andrei Pavel şi lui Victor Hănescu le-am dat câte 10.000 de euro, iar lui Horia Tecău şi Florin Mergea, câte 5.000 de euro. În plus, am mai dat şi o sponsorizare de 20.000 de euro Federaţiei Române de Tenis. Eu vreau să se ştie că n-am nicio treabă cu federaţia şi cu războiul lor intern, am ajutat doar echipa. N-am luat şi n-o să iau bani de la ei, fiindcă am prea mulţi. Să îşi rezolve ei bâlciul lor acolo la federaţie.

DECONT FINAL

Calculul EVZ se confirmă: 80.000 d înapoi


Deşi a tot amânat prezentarea decontului final pentru organizarea meciului de la Sibiu, Dumitru Hărădău a prezentat ieri, în Consiliul Director al FR Tenis, cifrele. Aşa cum anunţase deja „Evenimentul zilei“, calculele au demonstrat că din cei 200.000 de euro primiţi de la guvern pentru acţiunea de la Sibiu, federaţia a cheltuit mai puţin de 120.000 de euro, restul de 80.000 de euro urmând să fie înapoiaţi la buget.

„Aţi avut dreptate şi acum“, ne-a transmis ieri un oficial al forului tenisistic. Iniţial, Hărădău susţinea că organizarea meciului de Cupa Davis cu Franţa costă peste 450.000 de euro, solicitând de la guvern 300.000 de euro. În urma dezvăluirilor EVZ, devizele umflate premeditat au intrat la apă. Oficialii FR Tenis au anunţat pentru azi o conferinţă de presă în care să lămurească decontul.