Evenimentul Zilei > Social > Drumul Damascului. Spovedania terifiantă a unui fost torționar: Franț Țandără
Drumul Damascului. Spovedania terifiantă a unui fost torționar: Franț Țandără

Drumul Damascului. Spovedania terifiantă a unui fost torționar: Franț Țandără

„Torționarul Securității, Franț Țandără, descrie torturile în care se specializase, ia asupră-și partea lui de vină, implică sistemul comunist comanditar al ororii și mai ales (aici unicatul este incontestabil) cere să fie judecat într-o țară care, de-a lungul a zece ani de tranziție, nu și-a găsit încă judecători și tribunal”, scria Virgil Ierunca despre o carte uluitoare semnată de Doina Jela.

Eveniment editorial important: Editura Corint lansează volumul Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar (autor Doina Jela), joi, 6 februarie, ora 18:30, la Cărturești Carusel (str. Lipscani, nr. 55).

Cartea a stat la baza filmului „După-amiaza unui torționar”, regizat de Lucian Pintilie în 2001 și nominalizat la premiul „Leul de Aur”.

Țandără nu și-a găsit încă judecători și tribunal

„Un unicat în memoria postcomunistă. Rareori o astfel de indicație – de gen mai curând publicitar – a sunat mai just. […] Cu acest Drum al Damascului Doina Jela ne oferă o triplă surpriză: torționarul Securității, Franț Țandără, descrie torturile în care se specializase, ia asupră-și partea lui de vină, implică sistemul comunist comanditar al ororii și mai ales (aici unicatul este incontestabil) cere să fie judecat într-o țară care, de-a lungul a zece ani de tranziție, nu și-a găsit înca judecători și tribunal.” Virgil Ierunca, România literară, nr. 7, 1999.

Cu mâinile curate

„Drumul Damascului e o carte importantă nu doar prin extraordinara impresie pe care ți-o lasă documentul, ci și prin revelarea cu probe indubitabile a modului de funcționare a sistemului represiv comunist. În perversiunea lor infinită, securiștii știau să-și găsească aliați dintre cele mai nefericite și decăzute elemente ale societății. Spre a-și păstra mâinile curate, ei făceau apel la indivizi pe care tot ei îi aduseseră în starea de subanimalitate, creându-le reflexul condiționat al urii și violenței. Astfel de indivizi există și astăzi, ei trăiesc printre noi și, cum spune Franț Țandără, vor muri cu capul pe propria pernă.” Mircea Mihăieș.

Vor lua cuvântul:
Doina Jela, autoarea volumului „Drumul Damascului”
Nicoleta Savin, jurnalistă, realizatoare Epoch Times România
Alin Mureșan, istoric, cercetător la IICCMER

Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe.