Evenimentul Zilei > EVZ Special > Drumul care a ucis o întreagă echipă de fotbal. Tragedia „Tigrilor” de la Viloco
Drumul care a ucis o întreagă echipă de fotbal. Tragedia „Tigrilor” de la Viloco

Drumul care a ucis o întreagă echipă de fotbal. Tragedia „Tigrilor” de la Viloco

De-a lungul timpului, au avut loc evenimente catastrofale ce au implicat și viețile a sute de fotbaliști.

Cele mai cunoscute accidente aviatice în care și-au pierdut viața fotbaliștii sunt, fără îndoială, cele ale formațiilor AC Torino sau Manchester United. Însă, aceste două cazuri fac parte doar dintr-un lung șir de tragedii în care sportivii au pierit în urma dezastrelor aviatice.

De această dată amintim regretatul eveniment în care a fost implicată echipa de fotbal The Strongest, în traducere „Cei puternici”. Această formație a fost, în anii săi de glorie, cea mai iubită din Bolivia, cu o vechime aparte, clubul luând naștere în urmă cu 111 ani. Este cel mai vechi club de fotbal activ din Bolivia și singura echipă care a jucat continuu în divizia de top a țării mai mult de un secol. Cu 18 titluri de campioană, prima din istorie care a reușit să triumfe de trei la rând în campioantul Boliviei, fiind poreclită „Tri-Campeones”, peste titulatura lor obișnuită de „Tigrii”.

Cauza prăbușirii: eroare de pilotaj

Era seara zilei de 26 septembrie 1969, au trecut douăzeci de ani și câteva săptămâni de la dezastrul care luat viețile întregii echipe a lui Torino. Pe cerul bolivian, se afla un avion DC-6 al companiei Lloyd Aèreo Boliviano care parcurgea ruta de la Santa Cruz în capitala La Paz. Printre pasageri se afla lotul aproape complet al echipei The Strongest, care se întorcea în La Paz, după un meci amical susținut la Santa Cruz. Pilotul a pierdut brusc controlul aeronavei, iar aparatul de zbor s-a prăbușit într-o regiune muntoasă numită La Chancha, în apropiere de Viloco, la aproximativ 100 de kilometri de La Paz.

Impactul a fost dramatic: mor 69 de pasageri, inclusiv 19 membri ai echipei, jucători și staff. Când salvatorii au ajuns la locul prăbușirii, au constatat că cea mai iubită echipă de fotbal din Bolivia a fost ștearsă de fața pământului. Țara a fost extrem de afectată de această pierdere, iar ziarele boliviene au scris despre acest regretabil eveniment abia câteva zile mai târziu după impact.

Doar trei jucători ai trupei The Strongest au supraviețuit, deoarece nu au au fost urcați în avion, din cauza unor probleme de sănătate. Echipa a fost, ulterior, reintregită, grație solidarității mai multor echipe din America de Sud, care au dat jucători către The Strongest.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: EVZ Special, Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: