Drone NATO de 270.000 de euro pentru Primăria Caransebeș

Drone NATO de 270.000 de euro pentru Primăria Caransebeș

Angajații din administrația locală se antrenează de zor pentru a ști cum să mânuiască „Păianjenii zburători”, care îi pot localiza și pe hoții de lemne.

Primăria Caransebeș este singura din România dotată cu aceleași drone care sunt folosite de NATO. Administrația locală din orașul cărășean a achiziționat trei astfel de dispozitive, cu bani europeni, în cadrul unui program transfrontalier derulat în parteneriat cu sârbii. Zilele acestea, personalul care va lucra cu dronele a fost instruit.

Fiecare dronă a costat 90.000 de euro, în total - 270.000 de euro. „Păianjenii zburători” – cum le spun angajații Primăriei Caransebeș – au survolat mare parte din oraș, ca antrenament. Autoritățile din Caransebeș se pregătesc să prevină situațiile de urgență. Dronele similare cu cele din dotarea NATO vor supraveghea de la înălțime zonele de risc. Acestea pot urca la 2.000 de metri altitudine și au autonomie mare, pe lângă termoviziune. „De alegerea tipului de drone s-a ocupat Ministerul de Interne de la Belgrad. Sârbii au stabilit fișa tehnică”, a declarat Marcel Vela, primarul din Caransebeș.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: „Păianjenii zburători”, care îi pot localiza și pe hoții de lemne

Victimele avalanșelor, mai ușor de găsit

Cu ajutorul dronelor, spune edilul, se va putea interveni inclusiv în zona alpină din jurul municipiului, pentru salvarea vieților, în caz de avalanșe sau rătăciri în munți. În ultimii ani, spune edilul, turismul în zonă s-a dezvoltat, dar au avut loc și evenimente neplăcute, respectiv decese cu victimele găsite abia la dezgheț, acțiunile de căutare eșuând din cauza viscolului. Este cazul unui meteorolog prins de viscol în decembrie 2013 și găsit abia în martie, anul următor. „De acum, dronele vor putea indica exact locația unei victime, după aceea fiind doar o chestiune de timp până când salvatorii vor ajunge la ea”, e sigur primarul.

Cu ochii pe infractori

Autoritățile speră ca, ajutați de drone, salvamontiștii să poată descoperi mult mai repede persoanele dispărute sau accidentate. În cadrul aceluiași proiect, „Management Comun pentru Situații de Urgență în zona transfrontalieră Caransebeș - Južno-Banatski”, s-a achiziționat și un soft care analizează riscurile oricărui tip de accident, indicând apoi metoda optimă de intervenție, resursele umane necesare și capacitățile tehnice. Primarul Caransebeșului a mai precizat că dronele vor fi folosite și la observarea teritoriului localității, din punct de vedere cadastral sau al infracțiunilor silvice, în colaborare cu alte instituții ale statului.