Drepturile studenților români în Marea Britanie, încălcate. MAE a sesizat Comisia Europeană

Drepturile studenților români în Marea Britanie, încălcate. MAE a sesizat Comisia Europeană

Ministerul român al Afacerilor Externe a sesizat, ieri, Comisia Europeană cu privire la modul în care a fost pusă în aplicare, în Marea Britanie, măsura de suspendare a unei anumite categorii de împrumuturi acordate de guvernul britanic studenţilor europeni înscrişi în unităţi de învăţământ superior din această ţară.

MAE român a trimis o scrisoare comisarilor europeni pentru Justiţie, drepturi fundamentale și cetățenie, Viviane Reding şi celui pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, Androulla Vassiliou,potrivit unui comunicat al ministerului remis EVZ. Autoritățile române solicită Comisiei Europene, „în calitatea sa de gardian al Tratatelor”, clarificări cu privire la conformitatea acestei măsuri cu acquis-ul comunitar.

Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte în permanenţă, atât în contextul discuţiilor bilaterale, cât şi la nivelul Uniunii Europene, aplicarea completă şi nediscriminatorie a drepturilor fundamentale, instituite prin Tratate, ale cetăţenilor Uniunii, inclusiv acela de a se deplasa în scopul de a munci şi de a studia în alte state membre, precizează sursa citată. În acest sens, MAE urmăreşte cu atenţie ca măsurile luate în această privinţă de autorităţile din statele membre să nu fie discriminatorii faţă de cetăţenii români.

MAE a avut în vedere şi îngrijorările exprimate de studenţi români înscrişi în instituţii de învăţământ superior din Marea Britanie, care se consideră discriminaţi în raport cu colegii lor, cetăţeni ai celorlalte state membre UE. Recent, autorităţile britanice au luat decizia de suspendare a împrumuturilor pentru întreţinere (maintenance loans) pentru studenţii din statele membre UE, în scopul verificării legitimităţii acestor împrumuturi. Măsura se aplică studenţilor români şi bulgari care studiază în toate formele de învăţământ superior din Marea Britanie, atât colegii private cât şi universităţi de stat, precum şi studenţilor proveniţi din restul statelor membre UE care studiază doar la colegii private, potrivit Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News