Evenimentul Zilei > Justitie > Drepturile părinților, încălcate de judecătorii din România! Sentință de la CEDO
Drepturile părinților, încălcate de judecătorii din România! Sentință de la CEDO

Drepturile părinților, încălcate de judecătorii din România! Sentință de la CEDO

România a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul unui bărbat care a fost împiedicat să-și vadă fiica din cauza unei boli mintale.

Curtea a apreciat că au fost încălcate două articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Statul român va trebui să-i plătească suma de 10.000 de euro.

Potrivit deciziei CEDO, în cazul acestui bărbat, Marcel Dan C.,  instanțele românești au încălcat  articolele 8, privind dreptul la respectarea vieţii private şi de familie din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi 14, privind interzicerea discriminării.

Curtea a constatat că, bărbatului, i-au restricționat întâlnirile cu fiica sa din cauză că suferea de o boală mintală. I s-a permis să-și contacteze copilul doar de două ori pe săptămână, în prezenţa fostei sale soţii. Decizia a fost luată în ciuda faptului că judecătorii nu au reușit să demonstreze că problemele de sănătate reprezintă un motiv suficient pentru a reduce drepturile de contact.

În decizia CEDO se susține că nu au fost prezentate dovezi conform cărora tată nu se poate îngriji de fiică sau că nu poate rămâne singur în prezența acesteia. CEDO a mai apreciat că boala mintală de care suferă bărbatul nu putea justifica de ce instanțele l-au supus la un tratament diferit față de alți părinți care doresc să-și vadă copiii.

„O cauză importantă pentru persoanele cu dizabillităţi din România şi Europa; esenţială pentru dreptul a de nu fi discriminat în procedura de încredinţare a copilului”, a scris pe pagina sa de Facebook Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, care a fost membru în completul de judecată în acest caz.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: