Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a anunţat vineri că s-a decis schimbarea încadrării juridice în cazul Alinei Ardelean, din "ucidere din culpă" în "omor calificat săvârşit asupra unor membri de familie". Vineri la amiază, Alina Ardelean a fost prezentată Tribunalului cu propunere de arestare preventivă.

Conform comunicatului Parchetului, duminică seara, în jurul orei 21.30 – 22.00 (incendiul a fost anunţat la 112 abia la 01.38 noaptea), Alina Ardelean a aprins o lumânare pe care a pus-o, într-un echilibru precar, pe spătarul unui colţar, lângă patul în care dormeau Alexandra – Tania (10 ani), Raluca – Nicoleta (6 ani) şi Pavel – Nicolae (un an) " prevăzând posibilitatea răsturnării acesteia şi a aprinderii materialului textil al colţarului pe care era aşezată lumânarea şi implicit al declanşării unui incendiu la ieşirea din camera respectivă, care elimina posibilitatea copiilor de a părăsi încăperea incendiată în care dormeau, acceptând posibilitatea suprimării vieţii acestora urmare a incendiului declanşat".

Procurorii spun că, imediat după aceea, Alina Ardelean a plecat de acasă, dar s-a întors, a văzut amploarea incendiului, însă nu a făcut absolut nimic să-şi salveze copiii, nici măcar nu a strigat după ajutor. Pur şi simplu a plecat iarăşi.

Apropiaţii au suspectat-o de la bun început: "Cum să pleci când copiii te strigă şi-ţi spun că arde casa?"

Maria Glăvan, moaşa copiilor, a bănuit-o de la bun început pe Alina Ardelean, mai ales că aceasta a tăinuit moartea altor doi copii ai săi. "Eu cred că ea le-a dat foc. Cel puţin aşa mi-au spus vecinii ei", ne mărturisea luni, Maria Glăvan. Ieri, moaşa copiilor şi-a completat declaraţia: "Tot de la vecini am aflat că mirosea rău a benzină pe scară şi că Alina ar fi avut ceva canistre cu benzină în apartament. Am mai auzit că Alina ar fi fost şi arsă pe mâini."

Marţi, cumnatul Alinei Ardelean, Mihai Perju, ne declara: "Ea a mai încercat să dea foc casei, cu un an în urmă. Noroc că atunci soţul ei era acasă (cu câteva zile înainte de tragedia de duminică, soţul Alinei Ardelean fusese internat în spital – n.red.). Era foarte nervoasă, sâmbătă, cu o zi înainte de nenorocire. Vecinii mi-au spus că tot căuta nu ştiu ce donatori de sânge pentru soţul său şi că ar fi ameninţat că, dacă nu găseşte, le dă foc copiilor. A făcut numai tâmpenii. Andra (Alexandra – n.red.), fata cea mare care încă mai locuia cu soţii Ardelean, era trimisă să colecteze peturi de la gunoi, la cinci dimineaţa. Tot ea îi îngrijea pe cei mici. Ea îi pregătea laptele lui Nicolae, cel mic, ea îi schimba scutecele… Cred că îşi ura copiii, pentru că ori de câte ori făcea gafe, copiii o pârau la soţul ei. A plecat de-acasă, a încuiat pe dinafară uşa metalică şi gata. Copiii nu aveau cum să iasă din apartament. Eu, din câte ştiu, Andra (10 ani – n.red.) a fost găsită lângă uşa de la intrare. Probabil încerca s-o deschidă. Cel mic era în cameră, carbonizat, iar Nicoleta (şase ani) era pe balcon, arsă şi ea. Cum să pleci de-acasă când copiii te strigă de pe balcon şi-ţi spun că arde casa? Eu aşa ştiu că s-a întâmplat. Nu înţeleg cum s-a putut aşa ceva!”.

Antecedente foarte grave

În iunie 2003, soţul Alinei de la acea vreme, Gheorghe Condurache a ucis-o pe Andreea, de doar doi ani, strângând-o de gât, după care mama fetei a spălat-o, a îmbrăcat-o frumos şi a dus-o la groapa săpată undeva între nişte copaci chiar de către tatăl fetei. Aceeaşi soartă a avut-o, la câteva luni distanţă şi Alin, de doar 7 luni, lovit în cap cu sticla de lapte de către acelaşi "tată", apoi strâns de gât. Probabil cei doi ar fi vrut să procedeze la fel, însă au fost daţi în vileag de bunica celor mici, care venise în vizită, iar după ce l-a găsit pe mort pe micuţul de 7 luni a anunţat poliţia. Gheorghe Condurache a fost condamnat şi a murit, după câţiva ani, în puşcărie.

Din cele două căsnicii, Alina Ardelean a avut şase copii. A supravieţuit doar Sabina, fiica cea mare. În 2003, când Condurache a ucis-o pe Andreea, Sabina era plecată în vizită la rude. Apropiaţii spun că, probabil, ar fi avut aceeaşi soartă atunci, dar şi în urmă cu câteva zile. Sabina a fugit însă de-acasă cu trei ani în urmă, a stat, până luna trecută, la o mătuşă din Gorj, iar din cauza relelor tratamente la care era supusă, s-a întors, luna trecută la Uricani, fiind luată în grijă de moaşa ei, Maria Glăvan, cea care acum a început demersurile legale pentru a o primi în plasament familial.