Evenimentul Zilei > Politica > Dragnea și Ponta au declanșat „războiul atomic” în PSD
Dragnea și Ponta au declanșat „războiul atomic” în PSD

Dragnea și Ponta au declanșat „războiul atomic” în PSD

Liderul PSD Liviu Dragnea și fostul premier Victor Ponta au declanșat, ieri, o cursă contracronometru de racolare a parlamentarilor pentru moțiunea de cenzură în care se joacă mandatul prim-ministrului Sorin Grindeanu

PSD și ALDE au prezentat, ieri, în plenul reunit al Parlamentului, textul moțiunii de cenzură „România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!”. Cele două partide au împreună, în acest moment, 245 de senatori și deputați, iar moțiunea are nevoie de 233 de voturi ca să fie adoptată. Coaliția de guvernare dispune, așadar de o „rezervă” de 12 voturi.

Lista provizorie

Surse din echipa susținătorilor lui Grindeanu au relatat ieri EVZ că ar fi reușit să convingă peste 12 parlamentari PSD-ALDE să saboteze moțiunea de cenzură. Printre susținătorii lui Grindeanu s-ar număra, spun sursele citate, 8 parlamentari de Iași, 5 parlamentari de Timiș, și alți parlamentari PSDALDE printre care Victor Ponta, Alin Văcaru și Scarlat Iriza. Potrivit surselor citate, sunt luați în calcul și foștii miniștri Eugen Teodorovici, Titus Corlatean, Rovana Plumb și Robert Cazanciuc.

Marea racolare

În cealaltă tabără, președintele PSD Liviu Dragnea a dat ordin în partid să racoleze orice parlamentar din opoziție pentru moțiunea de cenzură. Deputatul PMP Octavian Goga a trecut, ieri, la PSD.

„Cu siguranţă vor mai fi. De la absolut toate partidele. Să ştiţi că chiar şi la USR câţiva sunt oameni rezonabili şi oameni maturi”, a spus numărul 2 din PSD, Niculae Bădălău.

Liderul PSD Liviu Dragnea a spus ieri că este sigur că nu sunt suficienți parlamentari PSD care să fi fost convinşi de tabăra Ponta- Grindeanu să voteze împotriva moţiunii de cenzură. „Am vorbit de exemplu cu parlamentarii de la Iaşi, pe care îi dădea Evenimentul zilei că sunt în bloc. În bloc au semnat moţiunea. Eu ştiu exact ce vorbesc”, a spus el.

Oferta lui Grindeanu

Ponta a mers ieri la ședința deputaților PSD, cărora le-a spus că moțiunea de cenzură reprezintă „declanşarea unui război atomic între PSD şi PSD” din care în orice variantă președintele Klaus Iohannis va câștiga, iar PSD va pierde. El a spus că moțiunea nu va trece și că premierul l-a trimis să anunțe că este dispus să negocieze cu PSD noua variantă de cabinet Grindeanu 2. „Putem să salvăm şi România şi PSD”, le-a spus Ponta deputaților PSD, cărora le-a cerut să nu voteze demiterea lui Grindeanu.