"PNL şi PDL sunt autorii unui puci administrativ generalizat în toate localităţile din România. Practic putem spune că au organizat lovituri de palat în toată ţara şi este de fapt cea mai mare campanie de batjocorire a voinţei românilor exprimat prin vot la alegerile locale din 2012. PNL-ul, prin ieşirea din USL, a vândut voturile şi încrederea românilor celor de la PDL, iar Guvernul vrea să intervină pentru restabilirea voinţei alegătorilor, voinţă exprimată liber acum doi ani de zile la alegerile locale", a afirmat Dragnea.

Potrivit vicepremierului, acest proiect de act normativ dă şansa primarilor şi consilierilor locali sau judeţeni să decidă dacă sunt de acord să respecte deciziile luate de unii lideri politici la Bucureşti în spatele uşilor închise sau să decidă dacă vor să respecte voinţa cetăţenilor din comunităţile pe care le conduc.

"Este de fapt o opţiune democratică, o posibilitate pe care vrem să o oferim aleşilor locali pentru că din ce în ce mai mulţi primari, în ultimele două-trei luni de zile, au transmis semnale foarte clare că nu sunt de acord cu deciziile luate la centru; consilieri locali care stau într-o teamă permanentă, pentru că sunt ameninţaţi cu darea afară din partid şi în consecinţă îşi pierd mandatul, şi primari şi aleşi locali care au din ce în ce mai multe probleme cu cetăţenii, deoarece cetăţenii au votat într-o oarecare măsură la alegerilor locale cu USL; n-au votat PSD, PNL, PC, ci USL şi nu sunt de acord cu cea ce fac primarii acum", a declarat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

El a remarcat că există deja numeroase judeţe în care actul administrativ este îngreunat de reprezentanţii noi alianţe ACL

"De asemenea, sunt din ce în ce mai mari probleme în multe localităţi şi judeţe cu majorităţile din consiliile locale şi consiliile judeţene. Sunt proiecte care încep să fie blocate; sunt acte care trebuie să le adopte în consiliile locale şi consiliile judeţene şi care nu mai pot fi adoptate pentru că majorităţile au fost furate şi s-a ajuns în situaţii absurde ca cei din PDL, de exemplu, în judeţul Botoşani, la municipiu au primit 10% din voturi şi acum împreună cu cei din PNL care au fugit din USL conduc CL din municipiul Botoşani şi bineînţeles sunt împotriva primarului PSD de acolo", a afirmat Liviu Dragnea.

Vicepremierul a subliniat că blocajul generat de ACL pune în dificultate luarea unor decizii privind fondurile de finanţare interne şi europene.

"De asemenea, sunt foarte multe proiecte europene care au nevoie de hotărâri în CL şi CJ, şi în cele mai multe cazuri majoritatea devenind ostilă primarilor nu mai pot adopta hotărârile necesare. Riscăm ca în perioada imediat următoare să apară un blocaj generalizat în administraţia locală cu efecte directe şi grave asupra dezvoltării comunităţilor locale. Cei de la PNL şi PDL, de fapt, acuză absurdul. Noi discutăm de un proiect de act normativ care va fi aproape identic cu un act normativ adoptat de ei în 2006 şi promulgat rapid de Traian Băsescu prin care au creat posibilitatea aleşilor locali să opteze şi să aleagă un partid într-un termen de 45 de zile. Chiar este nevoie de foarte mult tupeu şi ipocrizie să acuzi intenţia de a se adopta un act normativ identic cu un act normativ pe care l-ai adoptat tu (PDL), acum câţiva ani. Şi vorbim de iniţiatorii Eugen Nicolaescu, Calimente, Rareş Mănescu, sigur şi votat de toată Alianţa DA şi promulgat de Traian Băsescu. Problema este un reală în administraţie, oamenii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi. Nu noi am rupt USL-ul, nu noi am creat PMP-ul, nu noi am creat PLR-ul, nu sunt de vină primarii şi aleşii locali, nu sunt de vină nici comunităţile pentru aceste decizii (…). Primarii sunt din ce mai în nemulţumiţi că nu pot să respecte dorinţa cetăţenilor", a spus Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, nu este obligatoriu ca primarii sau viceprimarii să vină la PSD, însă PNL şi PDL nu pot fi lăsate "să blocheze ţara".

Vicepremierul Liviu Dragnea a avut în aceeaşi zi o întâlnire cu primari şi viceprimari din judeţul Maramureş, semnând contractele de finanţare pentru 58 de obiective de interes comunitar şi a predat cheile a 13 microbuze destinate transportului copiilor la şcoală.