20 de soldați indieni și-au pierdut viața în urma unui conflict cu armata chineză în Ladakh din regiunea Kashmir. Este vorba despre o zonă numită „un butoi cu pulbere”, acolo unde există de mai mult timp tensiuni între India și China.

Totuși, în ultimii 45 de ani nu s-a înregistrat un asemenea eveniment în care soldații uneia dintre cele două țări să-și fi pierdut viața. Mai întâi, autoritățile indiene au anunțat că trei soldați au murit. În cursul serii de marți, oficialii au revenit și au spus că, de fapt, 20 de soldați au decedat.

India acuză China că ocupă o zonă de 38.000 de kilometri pătrați din teritoriul său, iar mai multe discuții de pace au eșuat în ultimii 30 de ani. Un conflict a existat și în 2017, atunci când chinezii au încercat să extindă un drum din această regiune sensibilă.


Nu le-a ajuns Covid-19. China irită și India, putere nucleară

Nebăgat în seamă, între două Super-Puteri nucleare mocnește Războiul


Ministrul de Externe al Indiei a arătat cu degetul către țara vecină și a acuzat China că a încălcat o înțelegere stabilită în urmă cu o săptămână și care viza granița de control din Valea Galwan. Conform comunicatului înaintat de India, „O confruntare violentă a avut loc după ce partea chineză a încercat să schimbe starea de fapt din regiune în mod unilateral”, a spus ministrul Afacerilor Externe.

Partea chineză a replicat prin vocea ministrului de Externe. Acesta a acuzat că indienii au trecut granița de două ori, luni și că au căutat să provoace printr-un atac personalul chinez.

„Au provocat și atacat personalul chinez din zonă, fapt ce a dus la o confruntare fizică dintre forțele celor două părți”, a spus oficialul de la Beijing, conform celor de la BBC.

Presa din India a notat faptul că cei 20 de soldați și-ar fi pierdut viețile după ce au fost bătuți de partea adversă, dar oficialii de la New Delhi nu au confirmat această informație.