Două noi variante de tulpini COVID-19 au fost depistate în Anglia

Două noi variante de tulpini COVID-19 au fost depistate în Anglia

Reuters. Două noi variante de tulpini COVID-19, dintre care una a fost clasificată drept "de interes" au fost identificate în Anglia, cu unele similarități față de variantele sud-africane și braziliene, a anunțat marți un comitet guvernamental de consultanți științifici.

Una dintre noile variante, identificate inițial în Bristol, a fost desemnată o "variantă de interes" de către NERVTAG, grupul care consiliază guvernul britanic asupra virusurilor. Cealaltă tulpină, identificată inițial în Liverpool, a fost desemnată "variantă sub anchetă" de către grup.

Aceste noi variante au mutația E484K, situată la nivelul proteinei ”spike” a noului coronavirus, și prezintă aceeași modificare constatată la variantele sud-africană și braziliană, generând îngrijorări la nivel internațional.

Autoritățile sanitare publice din Marea Britanie au identificat până în prezent 76 cazuri de infecție cu noile variante și sunt încrezătoare că vaccinurile vor fi eficiente în aceste cazuri. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Procesul de vaccinare în Europa

Bulgaria nu reușește să găsească cea mai bună strategie de vaccinare și nu are șanse să depășească locul pe care îl ocupă acum, ultimul din Uniunea Europeană, cu mult în urma țărilor vecine. Sunt menționate probleme cu organizarea, dar și numărul mic de doritori să se vaccineze, mai ales în rândul medicilor și al personalului didactic.

Serbia, Grecia, România și Turcia înaintează incomparabil mai repede în procesul vaccinării. La Sofia, guvernanții afirmă că au făcut o planificare excelentă, dar după procentul celor vaccinați la un milion de locuitori, țara se află ferm pe ultimul loc în cadrul Uniunii și în sud-estul Europei.

Explicația Guvernului Borisov - "întârzie livrările de vaccinuri" - este valabilă și în cazul țărilor vecine, dar acolo găsesc posibilități de a depăși piedicile, în interesul cetățenilor. O altă problemă este cea a numărului inexplicabil de mic al bulgarilor care doresc să se vaccineze - 35%.

La medici și asistente este atins un nivel maxim de aproape 50%. Guvernul nu minte, vaccinarea, într-adevăr, merge conform planului național, în care însă nu există termene precise. Pe data de 24 ianuarie, numărul celor vaccinați a fost de 26.000. Ieri, el a trecut de 57.000. Sunt zile în care vaccinarea bate pasul pe loc.

În Croația, cu o populație mai mică, rezultatele sunt de două ori mai bune și aceasta, după puternicul cutremur de la finele anului trecut. În Serbia, la Novi Sad, capitala Banatului Sârbesc, Sala Sportivă a fost transformată într-un imens centru de vaccinare.

Numai pentru Pfizer există 15 puncte, fiecare cu medic, asistentă și voluntar pentru activitatea administrativă. Punctele pentru vaccinurile rusesc și chinez sunt mai multe. În jurul orașului, un centru de vaccinare este deschis la fiecare trei sau patru sate. Grecia planifică vaccinarea a 2 milioane de oameni până la finele lunii martie. În Bulgaria, acest număr va putea fi atins abia la finele lunii august.

Guvernul a ales un sistem de organizare a vaccinării în care un loc central este acordat medicilor de familie. Nu se știe cum se va proceda cu centrele de vaccinare pentru primele două faze, care sunt puțin peste 250.(Rador)