Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul Rompetrol, „îngropat” de Patriciu și de judecători
Dosarul Rompetrol, „îngropat” de Patriciu și de judecători

Dosarul Rompetrol, „îngropat” de Patriciu și de judecători

Procurorii DIICOT au cerut încetarea procesului Rompetrol în cazul lui Dinu Patriciu, având în vedere decesul acestuia. Sorin Roșca Stănescu și Sorin Pantiș, suspecți în dosar, au scăpat și ei deoarece faptele pentru care erau judecați s-au prescris. Închisoare mai riscă doar funcționarii acuzați de spălare de bani și de favorizarea infractorului.

 Pe latură civilă, procurorii cer confiscarea a 85 milioane de dolari de la Rompetrol.

Acuzațiile de manipularea pieței de capital și constituirea de grup infracțional organizat s-au prescris. La termenul de ieri a venit și senatorul Sorin Roșca Stănescu, care a dat o declarație. A susținut că nașul său de cununie, Dinu Patriciu, nu l-a îndemnat să cumpere acțiuni ieftine în aprilie 2004. Sorin Pantiș a recunoscut că era consultantul financiar al Cameliei Voiculescu la data respectivă și că a sfătuit-o să cumpere acțiuni de la Patriciu.

Claudiu Simulescu, fostul director adjunct al agenției de brokeraj prin care s-au vândut acțiunile Rompetrol, a arătat că a fost angajat de senatorul UDMR Verestoy Attila și că i-a fost prezentat de acesta lui Dinu Patriciu. Verestoy și Patriciu dețineau firma de brokeraj prin care a avut loc tranzacția. Sediul firmei era chiar în clădirea Rompetrol de pe Calea Victoriei.

Procurorul a susținut că achitarea de la tribunal nu a fost motivată. Dosarul a stat șase ani la Tribunalul București. Într-un final, Marin Constantin Marino a decis, în august 2012, achitarea tuturor celor 12 inculpați pe motiv că fapta nu există.