Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul morților Revoluției bate pasul pe loc
Dosarul morților Revoluției bate pasul pe loc

Dosarul morților Revoluției bate pasul pe loc

La 25 de ani de la Revoluție, vinovații de moartea a 1.100 de protestatari au rămas nepedepsiți.

Întrebat ce se mai aude cu dosarul Revoluției din 1989, Procurorul General al României, Tiberiu Nițu, a precizat, printre ușile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că „se află în curs de soluționare la Secția Parchetelor Militare”.

La insistențele jurnaliștilor care doreau să știe dacă fostul președinte Ion Iliescu a fost audiat în acest dosar, Nițu a precizat că nu.

Fuga de anchetă

Acest dosar reprezintă o adevărată provocare pentru procurori. Dosarul, unul extrem de complex, s-a plimbat ani de zile între Secția Militară și Secția Civilă a Parchetului General, după cum s-a modificat legislația.

  Fostul președinte Ion Iliescu a fost audiat în 2005 în legătură cu evenimente l e din decembrie 1989. A răspuns timp de patru ore procurorilor militari.

În mai 2013, Traian Băsescu îi cerea lui Tiberiu Nițu ca, într-un an, să-i trimită în judecată pe cei responsabili de moartea a 1.100 de oameni în decembrie 1989. Nimic nu s-a întâmplat de atunci. În prezent, cazul se află la Secția Parchetelor Militare condusă de generalul Ion Vasilache. Despre Nițu, fostul general Dan Voinea a susținut că a tras la Revoluție, fiind militar în termen la data evenimentelor.

Închisoarea secretă

Tot ieri, procurorul general Nițu a dat asigurări că subordonații săi lucrează la dosarul privind posibila existență a închisorilor CIA în România. În august 2012, Muhammad al-Nashiri a reclamat presupusa deținere a sa într-o închisoare CIA din România. În numele său, Fundația Soros a depus o reclamație și la CEDO.