Editura Evenimentul si Capital

Dosarul „ICE Dunărea”. Uluitor! Securiștii făceau trafic cu țigări în Europa

10-03/0de1f27bf3046cf564b75d98ff56807eb1992603-465x390
Autor: | | 61 Comentarii | 5042 Vizualizari

Precursori ai operațiunilor „Țigareta I și II” au existat și în Epoca de Aur. Ofițerii Securității se asociau cu oameni de afaceri apropiați ai Mafiei italiene, atunci când făceau trafic de țigări, potrivit documentelor desecretizate ale Întreprinderii de Comerț Exterior (ICE) Dunărea, Fondul Operațiuni Valutare Speciale (OVS). Totul se făcea la ordinul dictatorului, care voia să aducă în România cât mai multă valută

Evenimentul zilei” con­tinuă seria dezvăluirilor din Dosarul „ICE Dunărea”, aflat în arhivele CNSAS. Ca și acum, traficul de țigări era în floare, numai că era strict controlat de Securitate. Trei ofițeri români de la ICE Dunărea, colonelul Nicolae Arnăutu, locotenent-colonelul Gheorghe Hogaș și căpitanul Cornel Gruia s-au întâlnit, la Hotelul Intercontinental din București, pe 3 mai 1985, cu afaceristul elvețian Knoll Rene (a primit numele de cod „Renato”). S-a pus la punct o operațiune strict secretă, privind transporturile ilegale de țigări în spațiul vest european.

„Renato” și italienii

După lungi discuții s-a stablit să se facă mai multe transporturi test. Primul a fost pe ruta București - Pireu, printr-un transport feroviar, iar Securitatea urma să se ocupe de actele necesare pentru o încărcătură „lemn- paneluri”. De la hotel, cei patru au mers la terminalul feroviar „16 Februarie” din Buc­urești, unde se afla un container trimis de „Renato” pentru a -l inspecta în vederea expedierii primului lot de țigări: aproximativ 700 de cartoane de țigări.

„Menționăm că containerul trimis în tranzit în RSR și expediat în Grecia, tot în tranzit, nu apare în niciun fel umblat la el pe teritoriul nostru”, explica Gruia. S-a stabilit contruirea altor containere și diversificarea rutelor, inclusiv pe mare, prin porturile Pireu și Rotterdam. Țigările urmau să fie distribuite în toate țările din Piața Comună. Pentru fiecare transport, în conturile speciale al ICE Dunărea ajungeau aproximativ 30.000 de dolari, câte 25 dolari pe ladă. „S-a reținut preocuparea lui Renato de a asigura un cadru cât mai confidențial, propunând să nu fie folosit telefonul sau comunicările în clar. A rezultat că Renato cunoaște foarte bine metodele folosite de organele de contrainfomații italiene (filaj, interceptarea convorbirilor, jocurile operative etc)”, menționa maiorul Gelu Eftimie, șeful compartimentului Aport Valutar Special (AVS).

De câte ori a venit în România, „Renato” a fost atent supravegheat de Securitate. Ofițerii au explicat că Rene locuia în Frutigen (Berna) și lucra la firma Balmex AG. El făcea parte dintr-o rețea transfrontalieră coordonată de un cetățean străin, care a primit numele de cod „Patrick”. „Este de profesie comerciant, specializat în realizarea de operațiuni confidențiale. Dispune de relații în multe țări, fiind implicat într-o filieră bine pusă la punct care inițiază și derulează operațiuni confidențiale cu produse sensibile sau restricționate pe anumite piețe. Din datele stabilite până în prezent, rezultă că Patrick, principalul lider al filierei, și-a diminuat activitatea, iar Renato a trecut la preluarea unor acțiuni pe cont propriu pe care intenționează să le dezvolte în continuare”, i-a creionat portretul Eftimie.

Profit: 1,4 milioane de dolari

Timp de doi ani, activitatea lui „Renato” a fost apreciată de ofițerii ICE Dunărea, după ce acesta a organizat transporturi de țigarete în cisterne, în TIR-uri frigorifice, pe nave sau calea ferată. „Este conștient și deschis de natura confidențială a cooperării, acceptând și, uneori, chiar propunând măsuri care să asigure siguranța activității (codificarea comunicațiilor pe telex, evitarea folosirii convorbirilor telefonice, folosirea de nume convenționale, efectuarea călătoriilor fără aplicarea vizei în pașaport, organizarea discuțiilor în locuri sigure etc). În timpul mesei oferite pe 19 iunie 1986 s-a constatat că, ori de câte ori persoane din local sau ospătarul se aflau în apropriere, întrerupea conversația pe temele specifice sau schimba subiectul discuției, ceea ce dovedește că manifestă grijă necesară pentru conservarea înțelegerilor”, îl lăuda Eftimie . Pe 12 noiembrie 1986, elvețianul a fost trecut în categoria surselor de influență. Motivul: „Renato” participase la trei operațiuni AVS importante: „Mediaș”, „Donația” și „Simbria”, din care Securitatea a încasat suma de 1,4 milioane de dolari. Pentru anul 1987 era estimat să aducă un profit de 500.000 de dolari, dintr-o altă operațiune AVS.

„Prezintă riscuri”

Relația dintre „Renato” și ICE Dunărea s-a întrerupt pe 28 aprilie 1989, când a fost scos din preocuparea AVS. Din decembrie 1986, elvețianul nu a mai venit în București și nici nu a răspuns la mesajele date pe telex, conform codului stabilit, fapt pentru care trei operațiuni AVS au fost închise.

Pe 21 decembrie 1988, Renato a încercat să reintre în contact telefonic cu maiorul Cornel Gruia și a motivat că în toată perioada de întrerupere a contactelor (doi ani) a fost bolnav. Pentru reluarea colaborării, acesta propunea discuții în străinătate și motiva că starea de sănătate nu-i permite deplasarea cu avionul. „Având în vedere îndelungata întrerupere totală a contactelor cu noi, insistența elementului de a realiza o discuție în exterior, situația operativă actuală și natura operațiunilor comerciale în care Renato este specializat, contactele cu acesta prezintă riscuri”, erau precauți securiștii.

Un alt raport, din 16 mai 1989, îl arată pe acesta că avea probleme cu legea „datorită naturii ativității desfășurate, precum și a legăturilor cu Mafia din Italia, se află în atenția Interpol și a autorităților fiscale din Elveția și Italia. Sunt indicii că ar fi executat o condamnare pentru evaziune fiscală. În prezent acționează pentru schimbarea domiciliului, deschiderea unei firme comerciale noi, schimbarea numerelor de telefon și telex etc”.

LIVE BLOG Franta - Romania. Tiriac, decizie neasteptata. EXCLUSIV A anuntat aseara

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI