Colonezul Octavian Șchiopu, care a intervenit în noaptea de 30 octombrie 2015, este anchetat acum pentru limbajul folosit în acele clipe. Celebra filmare în care un ofițer ISU apare înjurând morții i-a oripilat pe anchetatorii militari, care sunt „de-a dreptul indignați”, după cum scrie cancan.ro.

Cazul a ajuns pe masa procurorilor militari. Aceștia au urmărit imaginile în care, la minutul 7:36, colonelul Orlando Șchiopu, la acea vreme prim-adjunctul inspectorului șef ISU, într-o discuție cu mai mulți pompieri apare spunând „Lasă-i în p**a mea!”, cu trimitere la morții de pe caldarâm.

„În mod clar, înjurătura nu se referea la cei decedați. În mod sigur. Dacă vă uitați, sunt înconjurat de mai mulți ofițeri și vorbesc cu mai multă lume deodată. Sunt mai mulți oameni care pun întrebări în același timp. Referitor la mutarea celor decedați dintr-o parte în alta, am folosit un singur cuvânt, «Lasă-i!»”, a explicat Orlando Șchiopu într-o conferință de presă.

Din câte se pare, ancheta din dosarul Colectiv s-a fragmentat în mai multe părți, în sensul că procurorii militari au decis să trimită tot ce ține de pretinse fapte ale unor persoane civile înapoi la procurorii Parchetului General.

În continuare, magistrații militari așteaptă să primească, oficial, de la IGSU, filmarea prezentată de Libertatea în urmă cu o săptămână.

„Putem vorbi de fapte de tăinuire a unor probe, putem vorbi de profanare, putem vorbi de o plajă largă de fapte. Proba esențială este filmarea făcută acolo. Trebuie văzut clar cine a făcut această filmare și, mai ales, dacă procedurile interne permit astfel de filmări în astfel de momente. E clar că cineva a făcut această înregistrare, pe care a ținut-o timp de patru ani de zile. A ținut-o în mod clar cu un scop. Trebuie văzut care este acela”, au adăugat surse din dosar.

În plus, se are în vedere continuarea anchetei indiferent de persoanele în care se va lovi. Aceleași surse au explicat: „Toate persoanele cu haină militară, dar și civili care se regăsesc în rapoartele acelor interventii de la Colectiv sunt în vizor. Se va merge până sus, pe toate palierele și legat de toate aspectele semnalate de atunci și până în prezent”.

Te-ar putea interesa și: