Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarele lui Ponta, Hrebenciuc şi Ghiţă, suspendate. Se vor judeca în 4 februarie
Dosarele lui Ponta, Hrebenciuc şi Ghiţă, suspendate. Se vor judeca în 4 februarie

Dosarele lui Ponta, Hrebenciuc şi Ghiţă, suspendate. Se vor judeca în 4 februarie

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis, ieri, suspendarea judecării mai multor dosare puternic mediatizate, astfel încât Secţiile Unite să stabilească dacă este necesară schimbarea jurisprudenţei privind repartizarea dosarelor la completurile de 5 judecători.

Drept urmare, şedinţele programate luni, în care urmau să fie judecaţi, printre alţii, Victor Ponta, Dan Şova, Cristian Rizea, Viorel Hrebenciuc sau Sebastian Ghiţă, vor avea loc în data de 4 februarie 2019.

Preşedintele Completului 1 de 5 judecători de la Instanţa Supremă, Iulian Dragomir, a anunţat că procesele vor fi amânate pentru ziua de 4 februarie, acesta invocând sesizarea Secţiilor Unite, pentru o posibilă schimbare a jurisprudenţei, dată fiind decizia CSM din luna decembrie 2018. Decizia invocată de preşedintele Iulian Dragomir a fost dată în 19 decembrie şi, prin ea, CSM stabilea că toate dosarele repartizate la completurile de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 13 decembrie 2018, să fie judecate în 2019 de aceiaşi judecători, fără a fi organizată o nouă tragere la sorţi.

În această situaţie se află dosarele în care sunt judecaţi, pe lângă cei menţionaţi mai sus, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Toni Greblă.

În dosarul 2867/1/2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA, i-a trimis în judecată pe Victor Ponta şi Dan Şova pentru săvârşirea infracţiunii de corupţie. Obiectele secundare ale dosarului constau în falsul în înscrisuri sub semnătură privată, infracţiunea de spălare de bani, infracţiuni de evaziune fiscală şi abuzul în serviciu.