Evenimentul Zilei > Politica > „Dosare de presă”- Mugur Ciuvică: „Îi citesc pe securiști, ca să știu ce se întâmplă cu viața noastră”
VIDEO

„Dosare de presă”- Mugur Ciuvică: „Îi citesc pe securiști, ca să știu ce se întâmplă cu viața noastră”

Președintele Grupului de Investigații Politice a mărturisit în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, că, în ziua de azi, a-i citi mereu pe securiști, nu e o „glumă”, ci o necesitate, din păcate.

Mugur Ciuvică, invitatul lui Mirel Curea în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, este de părere că securiștii ne condiționează viața mai mult decât politicienii. „De cât ce zic și fac politicienii, e mai important ce zic și ce fac securiștii”, atenționează Ciuvică.

Acesta a afirmat, la un moment dat, că în cazul în care este invitat la emisiuni și n-a avut timp să afle ce s-a întâmplat în ziua respectivă, citește ce scriu securiștii din presă și atunci el mereu spune invers la emisiuni și nu greșește niciodată.

„N-a fost o glumă sau o poantă. Eu, din păcate, ca să știu ce se întâmplă îi citesc tot timpul pe securiști, nu-i citesc doar când am timp liber. Că dacă nu am, mi-l fac, pentru că e important, din păcate.

Că de la Băsescu încoace, puțin- puțin a început de pe vremea lui Năstase, dar de la Băsescu încoace, ce spun și ce fac securiștii ăștia de rit nou, în România, e important. Că asta ne condiționează viața, mai mult decât politicienii. De cât ce zic și fac politicienii, e mai important ce zic și ce fac securiștii. Pentru că, din păcate, foarte multe zone, astea care mă interesează pe mine, în politică, dar și în economie și în justiție, au reușit să-și infiltreze o mulțime de oameni și să tragă sforile cam pe peste tot.

Și-atunci când ai câteva voci de astea care s-au identificat în timp – unii chiar recunoscând, alții, nu – că sunt difuzoarele securiștilor, normal că îi citesc sau îi urmăresc, ca să văd ce ne spune nouă înainte. Ca să văd ce spune Coldea; că nu spunea Coldea, spunea Dogioiu sau Tăpălagă. Că nu ne suna Coldea pe noi, dar nici nu apărea la televizor, nici nu scria editoriale, ca să vezi ce vrea Coldea de la viață. Și-atunci, citeai acolo și vedeai.

Și ca să dau câteva exemple… Exemplele le-am dat corecte, dar le-am dat din greșeală, că nu trebuia să-i nominalizez neapărat. Nu de altceva, dar sunt așa de mulți, încât îi nedreptățesc pe alții”, a spus acesta.

„Înainte țipau 10 deodată. Acuma țipă în grupuri de câte doi, trei”

Mugur Ciuvică a vorbit și despre atenția care trebuie acordată mesajului venit dinspre „difuzoarele securiștilor”. Pentru că, în urmă cu câțiva ani, era de ajuns să-i asculți pe doi, trei dintre ei, ca să înțelegi ideea. Astăzi, din păcate, trebuie să rezolvi mereu câte un puzzle, uneori complicat, cu „piese” provenite din mai multe direcții securistice.

„Iar acum, după cum sunt convins că știți, s-au mai fărâmițat și ei și nu mai sunt 10 cuci care dau aceeași oră, în același moment. Sunt doi cuci care zic pe-a lor, alți trei-patru care zic din altă gașcă. Unii sunt derutați, alții sunt în zona SIE care a stat mai la cutie, până de curând. Acum sunt și ei mari sforari. Așa că, acum trebuie mai multă atenție.

Înainte erau 10, dar era de ajuns să citești unul, doi și știai care e ideea. Acum trebuie să vezi ce zic ăia, ce zic ăia ai lui Hellvig. Ce zic ăia ce au mai rămas de pe urma lui Băsescu. Ce zic ăștia de pe la SIE. Ce zic ăia ai lui…, că iarăși s-au mobilizat și ei politic, ăia ai lui Ardelean, de la „Doi și-un sfert”. Că ei au și ei interese divergente. Și-atunci, unul zice într-un fel, altul zice în alt fel. Deci, e de urmărit.

Sunt niște caraghioși, într-adevăr. Ei n-apăreau că nu erau în stare să apară în presă sau în public. Dar așa caraghioși cum sunt, de pe unde erau ei, de prin birourile lor, sforile le trăgeau. Și că trăgeau sforile, încă ar fi o chestie. Dar a fost perioada aia de stalinism, în care au nenorocit o mulțime de oameni”, a mai spus Ciuvică.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.