Donarea de lapte matern, rasplatita cu 62 de lei/litru
- Adam Popescu
- 9 noiembrie 2007, 02:00
Decretul 770/1966 coroborat cu alte acte normative emise de regim in acea vreme au redus femeia la statutul de producatoare de copii, desi regimul propovaduia egalitatea dintre sexe si promovarea femeii in pozitii-cheie in societatea socialista.
Un astfel de act era Decretul 100 al Consiliului de stat din 1977, care instituia „pretul corect” pentru litrul de lapte matern donat de romance: 62 de lei. Donarea de lapte matern era motivata cu nevoia de a „crea corpuri puternice, tinere”, intr-o perioada in care criza alimentara debuta in Romania.
Propaganda avea un rol important in determinarea romanilor sa faca copii. Decretele ce vizau natalitatea erau insotite intotdeauna de articole in presa despre beneficiile maternitatii, medicii fiind chemati sa sustina studii care spuneau ca femeile nemaritate sunt „deprimate functional, obosite, plictisite”, iar asemenea stari nu rezoneaza cu randamentul muncii. Chiar femeile maritate, dar fara copii, erau „mai expuse nevrozelor” conform acelorasi studii.
Alimentatia rationala Pe masura ce politicile demografice se inaspreau, statul crea conditii „propice” dezvoltarii tinerelor vlastare. In 1984 se instalau deja iernile fara caldura in apartamente, cu opriri dese de curent si apa calda dupa program. Nici alimentatia n-a fost lasata la voia intamplarii. Politica de restituire a datoriei externe, dusa de Ceausescu, a infometat populatia careia i se cereau in acelasi timp copii sanatosi si frumosi.
Alimentele de baza s-au rationalizat, fiecare roman avand dreptul lunar la: 1,5 kg carne prelucrata, 100 g faina, 1/2 kg orez, 10 oua, 1 kg de branza, 1 pachet de unt, 1,5 kg zahar si 1/4 litru de ulei.
Slaba alimentatie a femeii gravide a contribuit la numarul mare de nasteri premature, care ajun sese la 7,3% din totalul nasterilor in 1989. Distrofia era una dintre principalele cauze ale mortalitatii infantile - 33,1 decese la mia de nascuti vii.
Efectele proastei alimentatii si a interzicerii avorturilor cu orice pret au fost descoperite dupa 1989 in orfelinatele cu care Romania a defilat pe toate posturile de tele-viziune internationale. Copii cu handicap, infometati in camine izolate si tinute la secret de opinia publica si de statistici, au fost rebuturile liniei de productie a „omului nou” pe care Epoca de Aur l-a proslavit in toate plenarele.
MAI MULTI, DECI MAI BUNI
Generatia asteptata de Romania de azi Asa s-au nascut decreteii. O suita de acte aberante, ale unui regim totalitar, au facut sa vina pe lume, probabil, generatia asteptata de Romania de azi.
Au fost generatia cu cheia de gat, au crescut la cozi, au invatat la lumina lampii cu gaz cand se oprea curentul, au mancat snitele din parizer, au baut quik-cola si cico. Au fost pionieri, UTC-isti, au reciclat sticle si borcane, au facut munca patriotica, au rezolvat sute de exercitii de mate din culegerea lui Gheba si din „Gazeta matematica”, au invatat economie politica si l-au citit pe Marx, iar in 1989 li s-a cerut sa uite tot si s-o ia de la capat.
Caliti in spirit comunist, decreteii nu-si regreta azi copilaria si adolescenta. Au avut parte de cele mai frumoase petreceri, de cele mai frumoase prietenii, nealterate de interese materiale sau de „binefacerile” lumii virtuale, au citit cele mai frumoase carti. Pentru ca multi au fost obligati sa se autodepaseasca si au iesit mai buni.
Decreteii sunt azi la putere in economie si, probabil, peste cinci-zece ani, tot ei vor fi acea generatie de politicieni care vin cu bani de-acasa ca sa schimbe ceva in Romania.
Povestile lor fac obiectul campaniei lansate azi de „Evenimentul zilei”.
UMOR AMAR
Juramantul soimilor
Intr-o epoca dominata de dictatura si privatiuni, unica arma la indemana poporului era adesea hazul de necaz. Teme precum interzicerea avorturilor, infometarea si aparenta imposibilitate de a te revolta generau bancuri cu valente tragicomice.
> Incepand din 1967, violul va fi considerat munca productiva si nu va mai fi pedepsit.
> Nicio ovulatie fara fecundatie.
> In parc, pe o banca, doi tineri sunt prinsi de un militian facand sex. Sunt dusi in fata instantei. Tanarul e felicitat pentru initiativa, tanara pentru patriotism, iar militianul este judecat pentru intrerupere ilegala de sarcina.
> De ce canta gaina cand face oua? De bucurie ca n-a ramas gravida.
> Juramantul soimilor patriei: jur sa cresc mare si voinic, fara sa mananc nimic!
> Un om statea in mijlocul unui cvartal de blocuri si striga: menstruatie, menstruatie. In jurul lui s-a adunat o multime uimita. Omul continua sa strige. In cele din urma cineva l-a intrebat de ce striga „menstruatie”. Exasperat, omul a raspuns: menstruatie, demonstratie, cui ii pasa, numai sa curga sange!
Va provocam sa va spuneti si voi povestea, oriunde v-ati afla (la adresa decreteii@evz.ro), ca sa reconstituim impreuna puzzle-ul decreteilor.
Cititi si:
Decreteii, generatia cu stea in frunte
Intrecerea socialista a natalitatii
LUNI IN EVZ > Stenogramele Decretului 770/1966. Cum au decis Nicolae Ceausescu si liderii comunisti soarta a milioane de femei.