Evenimentul Zilei > International > Donald Tusk, OPRIT să depună mărturie în Polonia. Care este motivul?
Donald Tusk, OPRIT să depună mărturie în Polonia. Care este motivul?

Donald Tusk, OPRIT să depună mărturie în Polonia. Care este motivul?

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, nu va putea să depună mărturie pe 15 martie, în Polonia, într-o anchetă privind foști oficiali ai serviciilor secrete.

Parchetul din Varșovia a anunțat luni că l-a convocat pe Donald Tusk ca martor într-un caz vizând fapte petrecute în anul 2010, când Tusk era prim-ministru al Poloniei.

"Președintele Tusk a fost convocat ca martor și va depune mărturie ca martor", a declarat la Bruxelles purtătorul său de cuvânt.

"Cu toate acestea, având în vedere obligația sa de a prezenta un raport către Parlamentul European după fiecare Consiliu European, se va afla la Strasbourg miercuri, 15 martie, pentru sesiunea plenară a parlamentului', a indicat purtătorul de cuvânt. 'Îi va fi, de aceea, imposibil să depună mărturie în Polonia în acea zi", a explicat purtătorul acesta.

Donald Tusk a fost reales, joi, la un summit la Bruxelles, în funcția de președinte al Consiliului European, în pofida opoziției guvernului de la Varșovia, care l-a dorit în locul său pe europarlamentarul conservator Jacek Saryusz-Wolski.

Partidul Dreptate și Justiție (PiS), aflat la guvernare la Varșovia, este un adversar declarat al fostului premier, a cărui formațiune liberală, Platforma Civică, se află acum în opoziție în Polonia.