Reporterul ABC News, Rachel Scott, a primit șansa de a-i adresa o întrebare președintelui rus Vladimir Putin în timpul unei conferințe de presă care a urmat întâlnirii sale cu președintele american Joe Biden. Ambii lideri au fost la Geneva pentru un summit istoric.

„Lista adversarilor politici care sunt morți, închiși sau închiși este lungă”, a spus reportera ABC News Rachel Scott. „Organizația lui Alexei Navalny solicită alegeri libere și corecte și încetarea corupției, dar Rusia a scos în afara legii această organizație, numind-o extremistă și acum ați împiedicat pe oricine îl susține [liderul opoziției ruse Alexei Navalni] să candideze ăn alegeri. Așadar, întrebarea mea este, domnule președinte, de ce vă este atât de frică?

Putin i-a răspuns lui Scott atacând organizația lui Navalni, reiterând că era un grup „extremist” care dorea doar să provoace „tulburări de masă” și să încalce legile. De asemenea, el a patinat în jurul întrebării și mai departe, aducând în discuție mișcarea Black Lives Matter din Statele Unite. Putin a spus că aceste demonstrații au cauzat „dezordine” și „distrugere” și nu vrea să vadă aceste tipuri de demonstrații în Rusia.

Putin, pus la zid de reporterul ABC Rachel Scott

Reporterul ABC Rachel Scott, căreia i s-a oferit șansa de a pune încă o întrebare, a continuat să-l preseze pe Putin pe tema de ce au reduși la tăcere rivalii săi politici: „Nu mi-ați răspuns la întrebare, domnule președinte. Dacă toți adversarii politici sunt morți, în închisoare, otrăviți – nu trimiteți un mesaj că nu vreți o luptă politică corectă?”

Strategia lui Putin a fost să se concentreze apoi asupra revoltei din 6 ianuarie de la Capitolul SUA, afirmând în mod fals că cei arestați pentru participarea la atac nu erau diferiți de adversarii săi politici care au fost arestați în Rusia : „În ceea ce privește cine ucide pe cine și aruncă pe cine în închisoare, vă reamintesc că oamenii au venit la Congresul SUA cu cerințe politice”, a spus Putin. „Se confruntă cu pedepse cu închisoarea de până la 20, poate chiar 25 de ani…. Ei sunt numiți teroriști domestici. Sunt acuzați de o serie de alte infracțiuni. ”

În ultimele luni, principalul rival politic al lui Putin, Alexei Navalni, și-a ispășit pedeapsa de doi ani de închisoare după ce Rusia i-a etichetat organizația și grupul extremist. Anul trecut, Navalni a fost otrăvit cu Novichok, un agent chimic toxic. În timp ce Kremlinul a negat acuzațiile activistului, oficialii serviciilor de informații americane au concluzionat că Moscova se află în spatele atacului – fiind doar unul dintre motivele pentru sancțiunile recente împotriva Rusiei.