Evenimentul Zilei > Monden > Doliu în România! Mii de oameni l-au văzut strălucind pe scenă. Au primit vestea cu ochii în lacrimi
Doliu în România! Mii de oameni l-au văzut strălucind pe scenă. Au primit vestea cu ochii în lacrimi

Doliu în România! Mii de oameni l-au văzut strălucind pe scenă. Au primit vestea cu ochii în lacrimi

Prim-balerinul Ioan Băitanciuc de la Opera din Iaşi s-a stins din viață pe 7 decembrie. Acesta ajunsese într-un cămin de bătrâni.

Lumea culturală a primit o veste cruntă înainte de sărbători! Pe 7 decembrie, artistul liriic Lucian Dimitriu și prim-balerinul Ioan Băitanciuc s-au stins din viață. Acesta își petrecea ultimele zile într-un cămin de bătrâni din Iași.

Opera Națională este în doliu!

„Stimați spectatori,
Cu profund regret am aflat astăzi despre trecerea la cele veșnice a domnului Lucian Dimitriu, artist liric în Corul Operei ieșene vreme de aproape trei decenii.
Întreg colectivul Operei din Iași deplânge marea pierdere și transmite sincere condoleanțe familiei.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, este mesajul transmis de ONRI.

O altă tragedie a zdruncinat colectivul Operei Naţionale Române Iaşi. Prim balerinul Ion Băitanciuc a decedat la 90 de ani. Acesta a ajuns din lumina reflectoarelor la Căminul de Pensionari „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Iași. Reprezentanţii ONRI au anunțat trista veste.

„Stimați spectatori,
Cu profund regret anunțăm că astăzi a încetat din viață membrul fondator Ion Băitanciuc, prim balerin al Operei din Iași între anii 1956 – 1977.
Artistul, care a slujit scena lirică ieșeană vreme de peste două decenii, a parcurs întreg repertoriul de balet.
Transmitem sincere condoleanțe familiei!
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au transmis reprezentanţii Operei Naţionale Române din Iaşi.

Și-a dat viața pentru dans

În august, prim balerinul Ion Băitanciuc a mărturisit că a muncit o viață întreagă pentru a avea succes pe plan profesional. Cel mai greu moment a fost să își părăsească familia pentru a ajunge o legendă în lumea baletului.

„Cred că m-am născut cu această pasiune pentru dans. Când eram copil, mai aveam un prieten, pasionat de dans, și împreună făceam tot felul de coregrafii și sărituri. Eram toată ziua pe maidanul de lângă casă și dansam. Nu stăteam locului niciodată. Aveam aproximativ 12 ani când am auzit că va veni o comisie specială de la Iași, care căuta balerini. Eu pe atunci participam la tot felul de spectacole din cadrul unui club de activități, unde se făceau tot fel de dansuri. Nu știam ce înseamnă balerin. Eu știam de acrobații, că lângă maidanul de lângă mine veneau mereu circuri și eram atent la ce făceau ei și am început să fac și eu după ei tot felul de sărituri.

După momentul pe care l-am prezentat în fața comisiei, mi s-a spus că voi primi un răspuns, că se va înființa o școală de balet la Iași. Nu s-a mai înființat și mi-au spus că am reușit, am luat probele, doar că trebuie să aleg să merg la Cluj sau la București. Am plecat la Cluj. Am învățat să fac primele mișcări la bară, prima poziție, a doua, a treia și parcă nu mă simțeam chiar confortabil, dar așa a fost începutul și după aceea a fost foarte frumos”, a declarat atunci Ioan Baitanciuc, fost prim-balerin al Operei Naționale Române Iași, potrivit Romania TV.