Evenimentul Zilei > International > Doliu imens în muzica mondială! Milioane de români au adorat-o pe marea cântăreață
Doliu imens în muzica mondială! Milioane de români au adorat-o pe marea cântăreață

Doliu imens în muzica mondială! Milioane de români au adorat-o pe marea cântăreață

S-a mai stins o stea, iar muzica lumii va fi mai săracă după trecerea la cele veșnice a acestei cântărețe, iubită peste tot în lume, cu milioane de fani și în România.

Cunoscuta cântăreaţă franceză Juliette Greco, care a făcut duet cu interpreţi precum Leo Ferré, Jacques Prevert ou Serge Gainsbourg, a murit miercuri la vârsta de 93 de ani, a anunţat familia sa.

„Juliette Greco s-a stins miercuri, 23 septembrie 2020, înconjurată de ai săi, în casa sa atât de iubită de la Ramatuelle (sud-estul Franţei – n.r.). Viaţa ei a fost ieşită din comun”, a menţionat familia într-un comunicat trimis AFP.

Juliette Gréco (n. 7 februarie 1927, Montpellier – d. 23 septembrie 2020) a fost o cântăreață de șansonete și actriță franceză. Era denumită „grande dame de la chanson” (marea doamnă a șansonetei) și muza existențialiștilor francezi.

Juliette Greco op Schiphol
*29 maart 1966

Supranumită și „Muza din Saint-Germain des Prés” a bucurat timp de peste 60 de ani, cu vocea ei caldă şi senzuală, zeci de milioane de iubitori ai muzicii. Artista franceză a interpretat piese care au fost compuse special pentru ea de unii dintre cei mai mari muzicieni ai Franţei – Jacques Prévert, Léo Ferré, Serge Gainsbourg, Jaques Brel şi Gérard Jouannest – soţul ei.

Ea a devenit celebră în 1950 cu „Si tu t’imagines” – un poem de Raymond Queneau, ale cărui versuri au fost puse pe muzică de Joseph Kosma. De atunci, succesul nu a mai părăsit-o.

A interpretat piese care au devenit celebre, precum „La Javanaise”, de Serge Gainsbourg, „La Jolie Môme”, de Léo Ferré, La Chanson des vieux amants”, de Jacques Brel şi Gérard Jouannest.

I-a cucerit pe francezii romantici cu piesa „Un petit poisson ou un petit oiseau” şi le-a aprins imaginaţia cu un cântec torid, „Déshabillez-moi”, care a ajutat streaptease-ul să devină o artă.

Şi-a construit o carieră solidă şi este una dintre cele mai apreciate actriţe şi cântăreţe ale Franţei.

În martie 2016, artista franceză a fost internată de urgenţă într-o clinică din Lyon, în urma unui accident vascular cerebral, scrie Le Figaro.

Juliette Gréco a susţinut în ultimii ani un turneu de adio, intitulat ”Merci”. Acesta a inclus 50 de show-uri în Franţa şi în alte ţări, potrivit casei de discuri a artistei.

Cântăreața franceză a susţinut deja numeroase concerte începând din primăvara anului 2015, întrucât a dorit să revadă toate oraşele emblematice pentru cariera sa, care a început în 1949.

Juliette Gréco a primit în 2012 Legiunea de Onoare în rang de Comandor, iar în 2015 a fost recompensată cu Ordinul Naţional de Merit.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: