Vă răspunde ANDREEA CIUBOTARU - medic oftalmolog, Centrul Medical Infosan, Bucureşti.
Adrian Nicolau, 58 de ani, Călăraşi: În anul 2003 am suferit un AVC, care s-a finalizat cu afecţiuni ale nervului optic. Un medic oftalmolog din localitate mi-a pus diagnosticul de „retinopatie pigmentară“, spunându-mi că în curând o să orbesc. Vă rog să-mi daţi un sfat în această privinţă. Retinopatia pigmentară este o boală degenerativă ereditară a celulelor vizuale receptoare ale retinei, care se manifestă printr-un deficit de adaptare la întuneric (pacientul vede prost noaptea) şi printr-o îngustare a câmpului vizual, care se accentuează progresiv. Examinarea fundului de ochi ne indică o decolorare a nervului optic, artere retiniene subţiate şi aglomerări de pigment definitorii pentru această afecţiune.
Având în vedere că această boală degenerativă a retinei duce la o scădere dramatică a vederii, existenţa ei trebuie confirmată prin electroretinogramă. Ca să fiţi sigur că modificările de culoare ale nervului optic (paloarea), ce pot să apară în cadrul unui accident vascular cerebral suferit în 2003, nu au fost confundate de către medicul care v-a examinat cu decolorarea nervului optic caracteristică retinopatiei pigmentare, vă mai recomand o nouă examinare a fundului de ochi şi electroretinograma (ERG). Ele vor infirma sau confirma afecţiunea degenerativă retiniană.
Trimiteţi întrebările la doctorevz@evz.ro Telefon: 202.20.00, Fax: 202.20.01 În ziarul de mâine răspunde prof. dr. Ion Fulga, şeful Catedrei de farmacologie, UMF „Carol Davila“, Bucureşti.