Evenimentul Zilei > International > Dmitri Medvedev anunță că războiul din Ucraina nu se va termina chiar dacă țara invadată renunță la aderarea la NATO
Dmitri Medvedev anunță că războiul din Ucraina nu se va termina chiar dacă țara invadată renunță la aderarea la NATO

Dmitri Medvedev anunță că războiul din Ucraina nu se va termina chiar dacă țara invadată renunță la aderarea la NATO

Dmitri Medvedev, un aliat important al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat vineri, 26 august, că Moscova nu îşi va opri campania militară în Ucraina chiar dacă Kievul ar renunţa oficial la aspiraţiile sale de a adera la NATO.

Fostul preşedinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat într-un interviu pentru televiziunea franceză că Rusia este pregătită să poarte discuţii cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Totuși, discuțiile vor fi în anumite condiţii.

Chiar înainte de invazia începută pe 24 februarie, Moscova a clarificat că este inacceptabil ca Ucraina să adere la NATO. „Renunţarea la a participa în cadrul Alianţei Nord-Atlantice este vitală acum, dar este deja insuficientă pentru a stabili pacea”, a declarat Medvedev în interviul pentru televiziunea LCI.

Rusia continuă războiul din Ucraina

Înaltului oficial rus susține că ţara sa va continua campania până când îşi va atinge obiectivele. Totuși, Moscova nu îşi va opri atacurile în Ucraina chiar dacă Kievul ar renunţa oficial la aspiraţiile sale de a adera la NATO. Vladimir Putin a declarat la începutul agresiunilor că intenţionează să „denazifice” Ucraina. Kievul şi Occidentul spun însă că acesta este un pretext fără temei pentru un război de cucerire.

Rusia şi Ucraina au purtat mai multe runde de discuţii după începerea invaziei, dar nu s-au înregistrat progrese şi există puţine perspective pentru o reluare a acestora. Discuţiile viitoare vor depinde de modul în care se desfăşoară evenimentele, a mai adăugat Medvedev.

Armamentul primit de Ucraina din SUA

Fostul preşedinte rus a mai afirmat că armele americane furnizate deja Ucrainei, cum ar fi lansatoarele de rachete multiple HIMARS, nu reprezintă deocamdată o ameninţare semnificativă. Dar situaţia s-ar putea schimba, a adăugat Medvedev, dacă armele trimise de SUA ar putea atinge ţinte la distanţe mai mari. „Înseamnă un lucru când acest tip de rachetă zboară pe o distanţă de 70 km, dar e altceva când e vorba de 300-400 km”. Atunci „ar fi o ameninţare directă pentru teritoriul Federaţiei Ruse”, a estimat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, informează Agerpres.

De la începutul războiului, Ucraina a primit 16 lansatoare de rachete HIMARS din partea Statelor Unite.