Război în Ucraina. Ziua 185. Risc de scurgere radioactivă la centrala nucleară din Ucraina

Război în Ucraina. Ziua 185. Risc de scurgere radioactivă la centrala nucleară din Ucraina

Război în Ucraina. Ziua 185. Zeci de laboratoare rusești au fost descoperite de Agenţia nucleară de stat ucraineană Energoatom. Acestea ar avea scopul de a-i feri pe ruși de posibile radiații venite din cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie. Agenția a atras atenția că această acțiune nu e altceva decât încă o dovadă că Rusia se pregătește de un atac nuclear.

Update - Risc de scurgere radioactivă la centrala nucleară din Ucraina

Există riscul unei scurgeri radioactive la centrala nucleară ucraineană Zaporojie - cea mai mare din Europa - care este ocupată de trupele ruseşti, a declarat operatorul energetic de stat din Ucraina.

Energoatom a declarat că trupele Moscovei au bombardat „în mod repetat" situl centralei din sudul Ucrainei în ultima zi, în timp ce Ministerul rus al Apărării a susţinut că trupele Kievului sunt responsabile.

Update

Rusia a crescut intensitatea atacurilor în zona Doneţk din regiunea Donbas din estul Ucrainei în ultimele cinci zile, potrivit ministerului britanic al Apărării, citat de The Guardian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai probabil, separatiştii pro-ruşi au făcut progrese spre centrul satului Pisky, în apropiere de aeroportul din Doneţk.

Cu toate acestea, forţele ruseşti au obţinut puţine câştiguri teritoriale, arată cel mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării.

„Există o posibilitate realistă ca Rusia să îşi fi sporit eforturile în Donbas în încercarea de a atrage unităţi ucrainene suplimentare, pe fondul speculaţiilor că Ucraina plănuieşte o contraofensivă majoră”, se mai arată în raport.

Update

Trupele ucrainene au folosit un lansator de rachete HIMARS, furnizat de SUA, pentru a trage simultan 10 rachete în oraşul Stahanov din regiunea Donbas. Acţiunea s-a petrecut înainte de zorii zilei.

Update

Casa Albă susţine că Rusia ar trebui să fie de acord cu o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare Zaporojie şi să permită organismului nuclear mondial, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, să viziteze complexul cât mai curând posibil pentru a verifica siguranţa şi securitatea centralei nucleare.

 

 

Update - Zelenski: Situația rămâne foarte riscantă și periculoasă în Zaporojie

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizează că situația de la Zaporojie rămâne foarte riscantă și periculoasă și că orice deconectare a centralei de la rețea, orice acțiune a Rusiei care ar putea declanșa oprirea reactoarelor, va aduce din nou centrala în pragul dezastrului.

Centrala nucleară de la Zaporojie a reluat furnizarea de energie electrică după ce ambele reactoare oprite joi au fost repornite.

Acestea sunt singurele care funcționează din cele șase reactoare ale centralei, cea mai mare din Europa. Acestea fuseseră oprite din cauza unor incendii provocate de bombardamente care au avariat liniile electrice. După incident, oamenii din zonă au primit pastile de iod. Decizia a fost luată de autoritățile de la Kiev, care au ordonat, de asemenea, evacuări suplimentare în regiuni din sudul Ucrainei.

 

Update

Rusia și-a intensificat activitățile în Donbas

În ultima sa actualizare, Ministerul britanic al Apărării a declarat că există o "posibilitate realistă" ca Rusia să-și intensifice eforturile în zona Donbas din estul Ucrainei, în urma unor speculații potrivit cărora Kievul ar putea plănui o contraofensivă majoră.

Comunicatul a susținut că separatiștii pro-ruși au făcut probabil progrese spre centrul satului Pisky, în apropiere de aeroportul din Donețk, cu toate acestea, ei au

„În ultimele cinci zile, a existat probabil o creștere a intensității atacurilor rusești de-a lungul sectorului Donețk din Donbas", a conchis ministerul.

Război în Ucraina. Ziua 185

Ultima linie ce furnizează energie electrică centralei nucleare Zaporojie a fost restabilită. Imediat după, președintele Zelenski a precizat că „Lumea a evitat la limită un dezastru nuclear”.

Cu toate acestea, agenția nucleară de stat din Ucraina avertizează asupra faptului că Rusia se pregătește de un posibil atac nuclear, având în vedere că zece laboratoarea chimice rusești au fost descoperite. Acestea ar avea rolul de a-i păzi pe generalii și ofițerii ruși de radiațiile nucleare de la centrala Zaporojie.

A devenit cunoscut că la Melitopol au fost aduse zece laboratoare chimice. Cu ajutorul acestor laboratoare, ruşii plănuiesc să-şi salveze ofiţerii şi generalii în cazul unor emisii de radiaţii de la centrala din Zaporojie”, a afirmat Energoatom într-un comunicat postat pe Telegram.

Atacurile de ambele părți continuă. Armata ucraineană a reușit să lichideze circa 200 de parașutiști ai Federației Ruse, la Kadiivka, în regiunea Lugansk, în urma unei lovituri asupra hotelului „Donbas” din localitate, a anunțat Serghei Gaidai, șeful administrației militare a regiunii, pe Telegram.

Informația a fost confirmată și de partea rusă, care a anunțat că zece rachete HIMARS au lovit baza militară din Kadiivka.

Rusia asigură ONU că face tot posibilul ca o vizită la Zaporojie să aibă loc

SUA a declarat că face tot posibilul pentru a se asigura că o echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să aibă acces la centrala nucleară Zaporojie.

În acest context, Rusia afirmat că „face tot ceea ce este necesar pentru a se asigura că misiunea internațională a AIEA la centrala nucleară are loc, că se desfășoară într-un mod sigur și este capabilă să atingă toate obiectivele stabilite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova.

Rusia văzută ca o provocate de NATO

Secretarul general al NATO a numit călătoria sa în nordul înalt al Canadei „istorică” și a promis o nouă eră a apărării arctice, pe măsură ce riscul unui conflict militar în regiune crește.

„Noul concept strategic al NATO identifică capacitățile Rusiei în nordul înalt ca o provocare strategică pentru întreaga alianță. Rusia a înființat un nou comandament arctic, a deschis sute de site-uri militare arctice noi și foste din epoca sovietică, inclusiv aerodromuri și porturi de apă adâncă.

Rusia folosește, de asemenea, regiunea ca un banc de încercare pentru multe dintre sistemele sale de arme noi”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei conferințe de presă la Cold Lake, Alberta, alături de premierul canadian Justin Trudeau.

Rusia arde gaze naturale în valoare de aproximativ zece milioane de dolari

Rystad Energy, o companie de cercetare energetică, estimează că Rusia arde gaze naturale în valoare de aproximativ zece milioane de dolari pe zi, ca urmare a restricționării severe către Europa. Rusia arde aproximativ 4,34 milioane de metri cubi de gaz pe zi. În aceleași timp, UE a cerut o ședință de urgență pe tema energiei, în scopul de a lua măsuri concrete în vederea creșterii accelerate a prețurilor la energie și gaze.