Patronii de terase și administratorii de plajă confirm că anul acesta turiștii vor găsi prețuri mai mari, iar vacanța va fi mai scumpă. Un șezlong care costa 25 de lei, anul trecut, este 3o de lei, în timpul  săptămanii. In zilele de weekend ajunge la 55 de lei. Este și motivul pentru care turiștii caută zonele de plaje pentru cearșafuri și prosoape puse pe nisip.

“Undeva între 5 si 10% o să mărim prețurile, indiferent de produse. Că sunt șezlonguri, că sunt produse de bucătărie, de bar”, spune George Ticu, managerul unei terase din Mamaia.

Anul acesta, din cauza pandemiei, turiștii par să își fi schimbat opțiunile de cazare. Preferă hotelurile mici sau închiriază apartamente. “Hotelul este ocupat in proportie de 100% în acest weekend. Prețurile încep de la 120 euro/noapte până la 200 euro/apartamentul”, declară Răzvan Dobre, managerul unui hotel mai mic, de patru stele , din nordul stațiunii Mamaia, în zona cluburilor. Iar apartamentul de la ultimul etaj, care este închiriat cu 1000 de euro pe noapte, a fost rezervat de mult.

Pentru un apartament cu 2 camere, care are loc pentru până la patru turiști, tarifele de cazare sunt între  220 și 25o lei pe noapte, iar cel cu trei  camere care poate acomoda șase turiști, ajunge la cel mult 370 lei pe noapte. Tot în nordul stațiunii Mamaia.

Plajele, mai ales în nordul și sudul stațiuni Mamaia sunt aproape pline. ”Ne bucurăm de soare, plajă și terase. Restaurantele sunt închise și seara stăm mai mult în aer liber, ne plimbăm”, spune un turist din București, care doar ce a făcut o baie în apa rece a mării. Câteva student, aliniate cu fața în sus, pe prosoape, se bucură că este cald, deși vântul, mai tare decât normal, le deranjează. S-au cazat la o prietenă în Constanța și astfel economisec din bani.

Dacă la Mamaia, atmosfera este mai liniștită, fără cluburi, doar cu terase la mare, Vama Veche devine, ca în fiecare an, polul petrecerilor libere, fără inhibiții. Cu bani mai puțini. Noaptea, petrecăretii au voie însă doar la terasele de pe plajă, nu pe nisip. Chiar și așa, cu Berea în mână și muzica la maxim, tinerii au dansat toata noaptea și s-au bucurat din plin de atmosfera specifică Vamii, uitând că trebuie să resecte distanțarea fizică.

”Am venit de pe 1 iunie, mi-am luat concediu ca să ma relaxez, a fost foarte ok, și-acuma ne distrăm. Cu pandemia asta, e mai puțină lume, sunt restricții dar vibe-ul e la fel de bun, este extraordinar”, a spus, dansând, o tânără dintr-un grup.

Indiferent din ce colț al țării sunt veniți, tinerii incearcă imediat să se integreze in spiritul Vămii. Și reușesc rapid, constată patronul unei terase:

“Toată lumea este nerăbdătoare să se distreze. Acum nu știm cum să impunem regulile și normele date de Guvern. Vama Veche înseamnă distracție și pentru asta vine lumea aici. Nu neapărat să stea pe plaja”.

Pe litoral, vremea este frumoasă, tocmai bună de plaja. Dupa câteva ore de stat la soare și eventual o baie în mare, turiștii, cu bateriile încărcate, o iau de la capăt cu distracția.