Evenimentul Zilei > Justitie > Caz uluitor de dispariție. Elevă declarată moartă, înviată „în acte” de procurori
Caz uluitor de dispariție. Elevă declarată moartă, înviată „în acte” de procurori

Caz uluitor de dispariție. Elevă declarată moartă, înviată „în acte” de procurori

Un caz de dispariție a fost redeschis de procurorii din Vaslui, după ce, inițial, un alt dosar de omor fusese clasat pe numele unei adolescente, care nu mai este de găsit din martie 2013. Înainte să dispară, fata s-a întâlnit cu un medic cu care avusese o relație amoroase. Chirurgul a devenit principalul suspect în cazul de omor, însă, acum, anchetatorii le-a spus rudelor fetei că eleva trăiește și ar fi în Italia.

Pe 6 martie 2013, Adina Motaş, o elevă de 16 ani, a dispărut fără urmă. Înainte să dispară fără urmă, fata s-a întâlnit cu un medic pe care îl şantaja, spunând că va dezvălui legătura lor amoroasă. A fost deschis un dosar de omor, iar chirurgul a devenit principalul suspect. Doctorul a picat testul poligraf la întrebarea: „Tu ai omorât-o pe Adina?”. Dosarul a fost clasat, redeschis şi verificat, iar acum se ocupă de el prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui. După ani de liniște, dintr-o dată procurorul le spune părinţilor că fata ar trăi, că e în Italia, dar că nu mai vrea să vină acasă, transmite Libertatea.

Adriana Motaş, numită de prieteni Adina, elevă în clasa a X-a a Liceului „Alexandru Ioan Cuza”, din Bârlad, a dispărut în timpul unei pauze, după ce a fost luată cu maşina din faţa şcolii de un cunoscut medic chirurg din oraş, care avea o relaţie extraconjugală cu minora.

Nimeni nu a mai văzut-o de atunci pe fată, iar ancheta pe care procurorii din Vaslui au deschis-o în acest caz este departe de a spune ce s-a întâmplat cu adolescenta. Inițial s-a deschis un dosar de omor, însă acum procurorii le spun părinților că fata lor trăiește de fapt în Italia, acolo unde mama ei s-a dus să muncească pentru a putea plăti avocați.

„Dintr-o dată, de aproape un an, procurorul le tot spune, mamei şi soţului ei, că fata lor trăieşte şi că e în Italia. Adică acolo, aproape de ea. Numai că două fapte seci spun altceva: 1. Adina Motaş încă figurează dispărută pe site-ul Interpol, ceea ce înseamnă că nu a fost localizată. 2. Iar poliţiştii din Vaslui se pregătesc să-i caute cadavrul la 7 metri adâncime, pe fundul unui baraj, ceea ce, de asemenea, trădează faptul că nu știu unde e. Pe stăzile din Italia, acolo unde muncește, Elena îşi caută cu privirea fata, ca şi când ea ar fi vie. Şi o plânge în acelaşi timp, ca şi cum ar fi moartă”, scriu jurnaliștii de la Libertatea.

Principal suspect în acest caz a devenit chirurgul, un om în vârstă de 40 de ani, căsătorit și cu doi copii,  cu care Adriana avea o relație atunci, deși ea era minoră. El a declarat, inițial, că, în ziua dispariției, a lăsat-o pe fată într-un scuar și, de-atunci, nu a mai văzut-o. Declarațiile lui nu ar fi fost constante însă.

„La un moment dat, a afirmat că atunci când a dus-o pe adolescentă la marginea oraşului ar fi predat-o la trei indivizi şi că ar fi dat suma de 4.000 de lei ca să-l scape de ea. Ulterior, chirurgul a revenit asupra acestei declaraţii şi a spus că a fabulat pe motiv că este labil psihic”, declara pentru întreaga mass-media, în iulie 2013, procurorul de caz de atunci, Alice Ruja. „Totuşi, într-o declaraţie scrisă existentă la dosarul de anchetă, medicul susţine că s-a gândit să plătească pe cineva ca să-l scape de adolescentă. El a devenit principalul suspect pentru infracţiunea de omor după ce a căzut testul poligraf, motiv pentru care am decis şi efectuarea de percheziţii în vederea căutării de indicii sau probe cu privire la dispariţia minorei”, spunea procurorul la vremea respetivă.