Evenimentul Zilei > International > Discurs demolator pregătit de un fost angajat „cheie” al Facebook. Vor fi aduse acuzații grave în Senatul SUA
Discurs demolator pregătit de un fost angajat „cheie” al Facebook. Vor fi aduse acuzații grave în Senatul SUA

Discurs demolator pregătit de un fost angajat „cheie” al Facebook. Vor fi aduse acuzații grave în Senatul SUA

Un om important care a trecut prin compania Facebook s-a decis să pornească un război cu fostul angajator și va fi audiat într-o subcomisie a Senatului.

Frances Haugen, fost manager de produs la Facebook urmează să fie audiată, marți, în Senatul Statelor Unite ale Americii (SUA). În ultimele săptămâni, ea a fost denunțătorul „din sistem” care a livrat presei din Statele Unite ale Americii (SUA) documente. Printre acestea s-au aflat și concluziile unui studiu care arăta că Instagram este nociv pentru adolescenți.

Ce va spune Frances Haugen în fața subcomisiei din Senat

Haugen a strâns și distribuit mii de documente menite să demonstreze cum administratorii rețelei de socializare selectează și expun utilizatorilor conținut incitator la ură și de natură să dezbine.

Motivul, afirmă fosta angajată, este legat de studiile interne, care au arătat că angajamentul generat de un astfel de conținut nociv ține utilizatorii mai mult timp în rețea și generează implicit venituri mai mari pentru companie.

Documentele ce au fost adunate de Frances Haugen au ajuns la autoritățile federale americane, la membri ai Congresului și la presă. „Atât timp cât această companie lucrează în întuneric, nu va fi răspunzătoare în fața nimănui”, va spune Haugen în fața senatorilor din subcomisia pentru protecția consumatorilor, siguranța produselor și securitatea datelor, conform CNN.

„Cred că ceea ce am făcut a fost corect și necesar pentru binele comun, însă știu că Facebook deține resurse infinite, pe care le-ar putea folosi ca să mă distrugă”, se spune în textul ce a fost publicat de sursa citată.

Pe ce și-a motivat decizia fosta angajată

„Am prezentat aceste lucruri pentru că recunosc un adevăr înfricoșător: aproape nimeni din afara Facebook nu știe ce se întâmplă în interiorul Facebook.

Când ne-am dat seama că firmele de țigări ascund răul pe care îl provoacă, guvernul a luat măsuri. Când am realizat că mașinile oferă mai multă siguranță atunci când scaunele sunt dotate cu centuri, guvernul a luat măsuri. Iar în prezent, guvernul ia măsuri împotriva companiilor care au ascuns dovezi referitoare la opioide. Vă implor să faceți la fel în acest caz”, va mai afirma Frances Haugen.