Discriminare în favoarea medicilor pensionari

Discriminare în favoarea medicilor pensionari

Un anunţ afişat în spitale, potrivit căruia "medicii pensionari au prioritate la consultaţii şi tratament", stârneşte nedumerire printre pacienţi.

Pe holurile multor spitale din România stă afişat la loc de cinste următorul anunţ: "IMPORTANT În şedinţa din 29. 01. 2010, Consiliul Naţional al Colegiulul Medicilor din România (CMR) a stabilit ca în toate unităţile sanitare să fie afişat următorul text: «La acordarea consultaţiilor şi tratamentelor au prioritate medicii pensionari»".

Iniţiatorii măsurii spun că nu au vrut decât să ofere un mic ajutor unei categorii sociale năpăstuite, din spirit de colegialitate şi din solidaritate. Reprezentanţii pacienţilor sunt de acord ca medicii pensionari să aibă acces mai uşor la servicii medicale, însă dezaprobă formularea mesajului.

"Ar trebui să fie o recomandare, nu o obligaţie"

"După ce că stăm cu orele la medic să ne primească şi am plătit sute de lei pe analize, mai trebuie să acordăm şi prioritate. În ţara asta nimic nu se respectă. Se decide să se reducă bugetarilor cu 25% leafa, însă nu se aplică la toţi", comentau la uşile medicilor de la Institutul de Fonoaudiologie "Prof. dr. D. Hociotă", din Bucureşti, mai mulţi pacienţi, în timp ce citeau afişul cu pricina.

Iniţiatorii ţin însă să precizeze că măsura nu e valabilă în orice situaţie. "Nu se aplică în cazul urgenţelor, ci acolo unde se dau bonuri de ordine, spre exemplu. Medicii pensionari nu trebuie să stea să le ia", explică preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.

Reprezentaţii pacienţilor spun că modul în care e formulat mesajul lasă de dorit. "Suntem de acord ca medici care au salvat mii de vieţi să aibă facilităţi, trebuie să le acordăm respect şi prioritate, atât timp cât nu sunt afectate urgenţele. Însă ar trebui să fie o recomandare către spitale, nu o obligaţie. Măsura ar trebui stabilită prin ordin de ministru, nu se poate impune de CMR", comentează preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.

În unele spitale afişul e pus la loc vizibil, însă în altele e ştiut. "La Spitalul Universitar de Urgenţă se aplică la internări şi investigaţii prin programare", afirmă purtătorul de cuvânt al instituţiei, Bogdan Popescu.

Sunt şi locuri în care nu a ajuns. "Nu am primit nimic. Oricum, la noi e destul de greu de aplicat, fiind vorba de cancer. Toţi cei care vin aici au probleme mari", spune managerul Institului Oncologic Bucureşti, Rodica Anghel.

Ne puteți urmări și pe Google News