Evenimentul Zilei > EVZ Special > Director FBI avertizează! China este „cea mai mare amenințare” pentru SUA
Director FBI avertizează! China este „cea mai mare amenințare” pentru SUA

Director FBI avertizează! China este „cea mai mare amenințare” pentru SUA

Directorul FBI a spus că actele de spionaj și furt din partea guvernului Chinei reprezintă „cea mai mare amenințare pe termen lung” pentru viitorul SUA.

Vorbind la Institutul Hudson din Washington, Christopher Wray a spus că China a început să vizeze resortisanții chinezi care trăiesc în străinătate, constrângându-și întoarcerea și că lucrează pentru a compromite cercetarea coronavirusului american.

Într-un discurs de aproape o oră, directorul FBI a prezentat o imagine clară a imixtiunii chineze, o campanie de anvergură de spionaj economic, date și furt monetar și activități politice ilegale, folosind mită și șantaj pentru a influența politica SUA.

„China este angajată într-un efort întreg de stat pentru a deveni singura superputere a lumii prin orice mijloace necesare”, a spus  Wray.

Liderii de la Beijing au obiectivul transformării Chinei în “singura superputere a lumii”, afirmă Christopher Wray, directorul Biroului Federal pentru Investigaţii (FBI) din Statele Unite.

“Ofer mai multe detalii despre ameninţarea chineză decât a prezentat vreodată FBI într-un forum public”, a declarat Christopher Wray într-un discurs rostit marţi la Institutul Hudson din Washington D.C.

Directorul FBI a descris eforturile multilaterale ale Chinei de a obţine avantaje de pe urma SUA şi de pe urma progreselor tehnologice americane, prin sustragerea datelor sensibile despre sisteme militare.

“Dacă eşti un american adult, este mai mult probabil decât improbabil să îţi fie sustrase date personale de către China. Iar datele noastre nu sunt sigura miză, este vorba şi de sănătate, de nivelul de trai, de securitatea noastră. Am ajuns la nivelul în care FBI deschide la fiecare zece ore un nou dosar de contrainformaţii asociat Chinei”, a subliniat directorul FBI.

Liderii de la Beijing cred că sunt într-o “luptă generaţională” pentru a face China, “prin orice mijloace, singura superputere a lumii”, a atras atenţia Christopher Wray.

China devine rapid un nou tip de amenințare pentru Occident, nu atât din cauza capacităților sale militare în creștere – deși acesta este un factor – ci pentru că din punct de vedere economic și tehnic este deja un concurent la egalitate cu Statele Unite.

China utilizează diverse metode pentru a-şi atinge obiectivele, inclusiv spionajul economic, colectarea de informaţii, cenzura în universităţi şi “influenţele externe negative”, a subliniat directorul FBI. “Toate aceste presiuni se adaugă unui mediu politic în care americanii sunt expuşi unor situaţii dificile generate de Partidul Comunist chinez. Este vorba de o abordare integrală a statului chinez, care trebuie contracarată tot printr-o abordare integrală”, a concluzionat Christopher Wray, potrivit BBC.

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: