Ce s-a ales din imperiul financiar al lui Dinu Patriciu, după un deceniu de procese

Ce s-a ales din imperiul financiar al lui Dinu Patriciu, după un deceniu de procese Sursa: Arhiva EVZ

Dinu Patriciu, cel mai bogat om de afaceri român înainte să moară, în 2014, din cauza unui cancer la ficat, avea un imperiu financiar cu rădăcini în mai multe țări.

Dinu Patriciu a lăsat în urmă o avere colosală. La aproape un deceniu de la moartea sa, văduva omului de afaceri și fiicele lui se războiesc pe o avere estimată la 2,3 miliarde de euro. Este vorba, printre altele, de o vilă în Snagov de 8 milioane de euro. Alte două case se află în București de 1,5 milioane de euro respectiv 3 milioane de euro.  Mai sunt şi alte proprietăți de peste zece milioane de euro în Paris sau Caraibe.

Dinu Patriciu avea averi în mai multe ţări

Văduva și fiicele lui Dinu Patriciu se bat de 11 ani pentru averea fostului miliardar. De asemenea, au apărut noi detalii despre dosarul în care se dispută un imperiu financiar cu rădăcini în nouă țări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dinu Patriciu a divorţat în 2012 de soţia sa. În motivarea cererii, Dana Patriciu a arătat că, în timpul căsătoriei, părțile au dobândit mai multe bunuri comune. Este vorba de bunuri imobile și mobile, tablouri, bijuterii, acțiuni și părți sociale la diverse societăți din nouă țări.

Văduva a indicat o cota de contribuție de 50%-50%. Mai exact, masa partajabilă este estimată la 2,3 miliarde de euro. Iar taxă de timbru în a fost stabilită la 15 milioane de euro.

Miliardarul dorea să-i dea fostei soţii doar 3% din avere

Dinu Patriciu voia să-i dea doar 3% din avere. Motivul? Veniturile văduvei au fost de cel puțin 30 de ori mai mici față de cele realizate de el.

DE ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă acum cu AVEREA LUI DINU PATRICIU? Legătura cu fosta SOŢIE şi cu o MARE BANCĂ

Dinu Patriciu şi Dana Patriciu. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Cota de contribuție la dobândirea bunurilor comune este aproape inexistentă, fiind imposibil ca jumătate din valoarea bunurilor dobândite în timpul căsătoriei să fi fost achiziționată din veniturile reclamantei pârâte (Dana Patriciu)”, se arată în dosarul de partaj.

Dinu Patriciu avea proprietăți în România, Franța și Caraibe

Miza este uriașă deoarece printre bunurile comune sunt mai multe proprietăţi foarte scumpe:

o vilă în Snagov (8 milioane de euro), două în București (1,5 milioane de euro și 3 milioane de euro), alte proprietăți de peste zece milioane de euro din Paris (ansamblu imobiliar: apartament, garsonieră-studio și două locuri de parcare), Caraibe (vilă l’Oasis și terenul aferent, situate la malul mării Terres Basses).

Colecția de artă, evaluată de 10 milioane de euro

În privința bunurilor mobile, amintim o colecție de artă formată din tablouri, sculpturi (10 milioane de euro) – despre care Dinu Patriciu a precizat că a achiziționat-o exclusiv -, autoturisme (1.8 milion de euro) și obiecte de uz personal constrând în ceasuri, genți și bijuterii (4 milioane de euro).

Dana Patriciu ”a solicitat copii de pe contractele de vânzare-cumpărare cu Rompetrol și adrese către societățile indicate pentru a preciza care este cota de capital social a lui Dinu Patriciu în mod direct sau indirect, care este valoarea contabilă a participației, care este beneficiarul final al participației la capitalul social al societății, în situația în care participația este deținută printr-un offshore sau o altă societate”.

Melanie Chen a renunțat la succesiune

După moartea lui Dinu Patriciu, instanța a dispus introducerea în cauză a moștenitorilor, însă, Melanie Chen, cea despre care s-a spus că ar fi fost amanta afaceristului, a renunțat la succesiune. Chiar și așa, Dana Patriciu a solicitat ca asiatica să readucă în masa partajabilă banii, bijuteriile ori alte bunuri de o importantă valoare pe care le-a primit de la Dinu Patriciu.

În 2020, Curtea de Apel București a decis ca procesul să fie reluat de la zero, în prezent fiind în plină desfășurare. Taberele sunt formate din: Ana şi Maria Patriciu, fiicele miliardarului dintr-o căsnicie anterioară, şi Dana Patriciu, văduva miliardarului.