Evenimentul Zilei > Actualitate > DIICOT, în alertă! O adeptă a Statului Islamic căuta breșe pentru teroriști în România
DIICOT, în alertă! O adeptă a Statului Islamic căuta breșe pentru teroriști în România

DIICOT, în alertă! O adeptă a Statului Islamic căuta breșe pentru teroriști în România

Operațiune antiteroristă a DIICOT Timișoara.  Polițiștii de la „Crimă Organizată” și luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au descins în locuința din Nădlac a unei femei în vârstă de 33 ani, care a devenit adeptă a Statului Islamic și s-a autoradicalizat. Tânăra se pregătea să sprijine teroriștii ce aveau să ajungă în România. 

Monitorizarea femeii a început în urmă cu aproximativ un an, după ce SRI a semnalat faptul că arădeanca accesa site-uri extremiste islamiste și le transmitea adepților mesaje de încurajare. Cu timpul, acțiunile ei s-au radicalizat. Concret, arată procurorii DIICOT, de la accesarea de conținut, femeia, care și-a abandonat copiii în urmă cu câțiva ani, a devenit o portavoce a mesajelor extremiste ale grupărilor teroriste, prin intermediul rețelelor sociale.

Tot prin intermediul acestora, a luat legătura cu luptători islamiști din Siria și Irak, ajungând să-și declare atașamentul față de cauza Statului Islamic, iar în final, oferindu-se să participe la acțiuni teroriste pentru a lupta cu cei considerați ”infideli”. ”Începând cu anul 2019, suspecta a cunoscut un proces treptat de radicalizare, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiți susținători ai unei organizații teroriste din Orientul Mijlociu.

În acest context, suspecta a accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a procesului de radicalizare şi a promovat în mediul virtual, în mod repetat şi cu frecvență ridicată, mesaje de propagandă a ideilor şi conceptelor radical islamiste, specifice organizațiilor teroriste musulmane, folosind în acest scop diferite aplicaţii de mesagerie şi, de asemenea, prin intermediul sistemelor informatice şi a mijloacelor de comunicare electronică proprii.

Astfel, prin intermediul unei reţele de socializare, utilizând diferite profile,  suspecta a dezvoltat relaţii cu diferiţi cetăţeni străini, proveniţi din areale cu problematică teroristă active, unii dintre ei  suspecţi de apartenenţă la organizația teroristă din Orientul Mijlociu.

Aceşti cetăţeni străini au rolul de a recruta diferite persoane, în scopul însuşirii ideilor şi credinţelor fundamentaliste, scop în care postează constant mesaje şi simbolului specifice organizației teroriste din Orientul Mijlociu, filme şi fotografii cu arme sau luptători înarmaţi, scene de luptă, execuţii de prizonieri, pregătirea atentatorilor sinucigaşi, predici ale unor clerici radicali.

În mediul virtual, suspecta şi-a exprimat în mod explicit susţinerea faţă de organizaţia teroristă din Orientul Mijlociu şi a manifestat constant opinii radical anti-occidentale, aceasta arătându-și disponibilitatea de a lupta de partea fundamentaliștilor islamici.

Pe parcursul procesului de radicalizare, suspecta a făcut obiectul unor sesiuni de pregătire contrainformativă din partea cetățenilor străni cu care a dezvoltat relaţii de colaborare, menite să-i asigure o cât mai bună conspirativitate a activităţilor derulate şi să îngreuneze capacitățile de monitorizare din partea organelor statului. Î

n acest sens, suspecta a început să utilizeze simultan mai multe conturi de email (până la 21 de adrese în acelaşi timp), precum şi multiple posturi telefonice şi cartele reîncărcabile, pe care era învăţată să le schimbe la intervale regulate de timp. De asemenea, la indicaţiile colaboratorilor străini, suspecta a recepţionat şi a început să folosească şi o serie de aplicaţii de tip VPN, al căror scop este criptarea comunicaţiilor dintre părţi.

Totodată, suspecta şi-a arătat disponibilitatea de a facilita venirea în România a unora dintre cetățenii străini cu care se află în legătură şi există suspiciunea că a început să recepționeze diferite sume de bani de la colaboratorii săi”, au transmis procurorii DIICOT. În urma perchezițiilor, au fost ridicate un un telefon mobil, o cartelă telefonică, un card micro SD și 25 de cd/dvd-uri.
Femeia a fost adusă joi la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timiș, pentru audieri.

Vom reveni cu amănunte.

Sursa foto: Pressalert.ro