Dieta care vă protejează de cancer

Dieta care vă protejează de cancer

Mâncaţi cinci porţii de fructe şi legume cât mai colorate în fiecare zi şi cel mult 500 de grame de carne roşie pe săptămână.

Oalimentaţie bazată mai mult pe legume şi fructe şi săracă în carne de vită sau porc vă ajută să preveniţi cancerul, potrivit medicilor citaţi în ghidul „Eating well for cancer prevention“, editat de World Cancer Research Found. O altă recomandare pentru prevenirea cancerului este să evitaţi pe cât posibil alcoolul. Dacă nu vreţi să renunţaţi cu totul la alcool şi carne, medicii vă sfătuiesc să nu consumaţi mai mult de 500 de grame de carne roşie pe săptămână şi mai mult de 250 ml de vin pe zi.

100.000 de antioxidanţi în fructe şi legume

Fructele şi legumele conţin multe vitamine, minerale şi fitochimicale care previn deteriorarea celulelor din organism. Aceste alimente conţin 100.000 de fitochimicale, şi cel mai bine este să le consumaţi pe cele mai colorate.

Acestea mai conţin o cantitate mare de fibre care ajută sistemul digestiv să funcţioneze normal, fenomen ce reduce riscul de a dezvolta cancer la intestine sau de esofag. Consumaţi cinci porţii de fructe pe zi, dar nu beţi mai mult de un pahar de suc natural deoarece conţine mult zahăr.

O porţie de fructe sau legume poate însemna două kiwi, o banană medie, o felie de pepene galben trei linguri de varză sau de morcovi tăiaţi în cuburi sau o ceapă. Şi peştele este o alegere bună pentru prevenirea cancerului şi ar trebui consumat în mod regulat.

Unele studii au arătat că peştele vă poate proteja de cancerul la intestine.

Una dintre recomandările cele mai importante este să limitaţi consumul de carne roşie şi de carne procesată, precum pastrama, baconul, salamul sau şunca. Ca să reduceţi riscul de cancer, specialiştii vă sfătuiesc să consumaţi maximum 500 de grame de carne roşie pe săptămână. De exemplu, într-o săptămână puteţi consuma 40 de grame de musaca de cartofi cu miel, 50 de grame de carne de vită şi pui înăbuşit, 50 de grame de miel şi fasole, 60 de grame de carne de porc şi legume, 50 de grame de ardei umpluţi cu legume şi carne de porc şi 80 de grame de carne de vită şi legume. Dacă mâncaţi pizza, nu puneţi în ea salam sau sosuri, ci legume coapte, ouă, carne de pui sau măsline.

Maximum 250 ml de vin pe zi pentru bărbaţi

Hamburgerii, ciocolata cu lapte, biscuiţii digestivi, untul şi chipsurile sunt alimente cu multe grăsimi sau cu adaos de zahăr. Pâinea, carnea macră, cea de pui şi de peşte, sunt alimente cu densitate energetică medie. Acestea conţin în medie 100-225 de kilocalorii la 100 de grame. Cerealele şi legumele conţin în jur de 60-150 de kilocalorii la 100 de grame. Majoritatea legumelor, fructelor şi rădăcinoaselor au între 10 şi 100 de kilocalorii la 100 de grame.

Consumul de alcool creşte riscul de cancer la gât, esofag, sân, ficat sau intestine. Bărbaţii care nu pot renunţa la alcool pot bea maximum două porţii pe zi, iar femeile cel mult una. O porţie înseamnă 25 ml de spirtoase, precum votcă sau whisky, sau 125 ml de vin.

O dietă echilibrată ar trebui să fie suficientă şi să nu mai aveţi nevoie de suplimente nutritive. Totuşi, femeile care vor să conceapă un copil ar trebui să ia 400 mcg de acid folic, până în săptămâna a 12-a de sarcină. Femeile însărcinate şi cele care alăptează ar trebui să consume suplimente cu vitamina D şi, dacă este cazul, suplimente cu fier.

Ne puteți urmări și pe Google News