Procurorul Mihaiela Moraru Iorga a făcut câteva afirmaţii şocante despre modul de acţiune din cadrul structurii centrale DNA, afirmaţii despre care comunicatul de ieri nu suflă o vorbă. Una dintre cele mai grave acuzaţii se referă la o posibilă imixtiune în viaţa politică a Laurei Codruşa Kovesi.

„La un moment dat, trebuia desemnat premierul României, exista un dosar la mine cu acest fost ministru şi am fost întrebată dacă putem să ieșim cât mai repede cu acel dosar. Explicația a fost că doamna Gîborvan va fi ministru al Justiţiei şi va fi de zastru pentru noi. Eram şocată, am spus că acest lucru e imposibil. Nu se putea trece la o altă etapă, nu existau nici probe suficiente la acel moment”, a spus Iorga, duminică seara.

Eugen Teodorovici, posibilul premier blocat

Fostul ministru la care se referă ea este cel mai probabil Eugen Teodorovici, care în toamna anului 2016, în timpul campaniei electorale, a fost promovat ca posibil premier. Mai multe surse au susținut ieri că ar fi vorba de el. La începutul lunii octombrie 2016, Codrin Ştefănescu a declarat că Teodorovici este una dintre variantele luate în calcul de PSD, în cazul câştigării alegerilor. Numele actualului ministru de Finanţe a mai fost promovat ca posibil prim-ministru şi în luna decembrie 2016, după câştigarea alegerilor de către PSD. În toamna anului 2016 s-a vehiculat şi numele Danei Gîrbovan pentru funcţia de ministru al Justiţiei, deşi se pare că atunci pe ea nu a contactat- o nimeni pentru această propunere.

Teodorovici apare într-un dosar

DNA Numele ministrului Eugen Teodorovici apare în interceptările din dosarul parlamentarilor Nicu Păun şi Mădălin Voicu. Acesta din urmă a declarat că a vorbit cu fostul ministru Teodorovici pentru a-l primi la el pe Nicolae Păun, cu care să discute despre nişte fonduri europene pentru Asociaţia Partida Romilor. Teodorovici a fost audiat, în calitate de martor, la DNA, în luna iunie a anului 2016.

La ieşire, acesta a spus că nu a favorizat pe nimeni şi că a acţionat mereu potrivit legii. Acuzaţiile Mihaielei Moraru Iorga au sens în condiţiile în care dosarul celor doi deputaţi în care Teodorovici este martor, a fost instrumentat de Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economic-financiare din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a DNA, structură pe care procurorul o conducea când s-au desfăşurat cercetările în dosar. Totuși, urmărirea penală în dosar a fost efectuată de procurorul Doru Țuluș.

Danei Gîrbovan i s-a propus preluarea ministerului Justiţie

Revenind la magistratul clujean Dana Gîrbovan, trebuie specificat că singurul moment recunoscut public în care i s-a propus funcţia de ministru al Justiţiei s-a petrecut în luna februarie a anului 2017. Momentul este important prin desfăşurarea evenimetelor din acea perioadă. În data de 16 februarie 2017, premierul de atunci Sorin Grindeanu a făcut o declaraţie la Bruxelles, după demisia lui Florin Iordache, în care anunţă că noul ministru al Justiţiei va fi o personalitate apolitică.

În data de 20 februarie 2017, Grindeanu anunţă la Antena3 că a avut discuţii cu mai multe persoane, printre care şi Dana Gârbovan, pentru preluarea conducerii ministerului. A doua zi, magistratul clujean a recunoscut că a avut o discuţie cu premierul, dar a anunţat că nu vrea funcţia de ministru.

Magistratul clujean, stupefiat de dezvăluiri

Dana Gîrbovan este deranjantă pentru Kovesi, pentru că ea a fost în ultimii ani unul dintre magistraţii care a denunţat abuzurile din Justiţiei şi colaborarea dintre SRI şi DNA. Ea s-a declarat stupefiată de spusele Mihaielei Moraru Iorga. „Îi solicit public doamnei procuror Iorga Moraru să dezvăluie concret tot ce ştie despre acea situaţie, deoarece este în interesul democraţiei şi al justiţiei din România să ştim cine e acel ministru şi când a avut loc discuţia”, a scris aceasta pe pagina ei de Facebook.

Kovesi l-a vrut pe Grindeanu inclus într-un dosar celebru

În aceeaşi perioadă în care se vehicula numele Danei Gîrbovan ca ministru al Justiţiei, DNA a trimis l-a pus sub învinuire pe fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu , în dosarul celor aproape 1.000 de case retrocedate sau vândute ilegal. În aceeaşi cauză este cercetat şi fostul viceprimar Traian Stoia. Cazul a atras atenţia pentru că în perioada iunie-decembrie 2008, viceprimar al Timişoarei a fost Sorin Grindeanu, iar perioada este inclusă în cea cercetată de DNA, 1996-2016.

Lucrurile au devenit şi mai suspecte în momentul în care, în luna iunie 2017, în presă a apărut o înregistrare cu Laura Codruţa Kovesi în care şefa DNA îi cere procurorului Jean Uncheşelu să „decapeze către premier în dosarul cu casele”