Evenimentul Zilei > Politica > Dezvăluirile din serialul „Noi suntem Statul” pot arunca PSD în aer: „Ponta ne-a turnat la SRI”
Dezvăluirile din serialul „Noi suntem Statul” pot arunca PSD în aer: „Ponta ne-a turnat la SRI”

Dezvăluirile din serialul „Noi suntem Statul” pot arunca PSD în aer: „Ponta ne-a turnat la SRI”

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 e pe cale să declanşeze un cutremur de proporţii în PSD: Victor Ponta şi alți membri de partid ar fi lucrat pentru SRI şi Traian Băsescu

După turul doi al alegerilor din 2009, echipa de campanie a prezidenţiabilului Mircea Geoană a început să aibă suspiciuni de fraudă masivă a votului în favoarea contracandidatului Traian Băsescu, aşa că a organizat o celulă de criză formată din Viorel Hrebenciuc, Liviu Dragnea, Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Dan Nica, Marian Vanghelie, Dan Şova. Împreună au pus la cale o acţiune juridică de amploare: să ceară anularea alegerilor la CCR, renumărarea voturilor şi în paralel să organizeze mitinguri de amploare.

Cârtiţe în Kiseleff

Vanghelie a relatat că toate planurile PSD s-au scurs către SRI şi Traian Băsescu. „Noi am avut trei-patru ședințe pentru a face aceste demersuri juridice. Domnul Ponta i-a spus lui Oprea, care a făcut demersuri către domnul Maior, domnul Ghiță s-a dus la Coldea. Ponta cu Ghiță au stabilit să dea informații la SRI și Traian Băsescu pe ceea ce făceam noi. Ponta și Ghiță dădeau informații la SRI în campania electorală”, a dezvăluit acesta recent.

Afirmaţiile vin în contextul în care jurnalistul Dan Andronic a relatat că în noaptea alegerilor, în casa lui Gabriel Oprea se aflau Florian Coldea, George Maior, Vasile Dîncu, Laura Codruţa Kovesi, care primeau informaţii de la o „cârtiţă” din staff-ul PSD.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, vrea acum să verifice bănuielile prin comisia parlamentară de anchetă. „Vom vedea, au fost lideri PSD care au avut coabitări sau înţelegeri pentru a nu ieşi Mircea Geoană? Au fost tot felul de zvonuri. Vom avea posibilitatea să ajungem la adevăr”, a zis el.

„N-am votat cu Geoană”

Ponta nu l-a votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale pe candidatul partidului său, pe Geoană, ci pe Crin Antonescu (PNL). „Am considerat că e schimbarea de care avea nevoie România”, a recunoscut el. La acea vreme, Ponta era purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a PSD.

„Ponta te trădează!”

Consilierul politic al lui Geoană în 2009, Cozmin Guşă, a relatat că l-a sfătuit pe acesta să nu-l numească purtător de cuvânt pe Ponta. „Eu îi spuneam că Ponta, primul lucru pe care-l face, te trădează. Merge la Băsescu prin Udrea și Cocoș și la revedere, că sunt prietenii lui”, a relatat Guşă în octombrie 2015.

Portiţa legală născocită de PSD-ALDE-UDMR

Investigaţia parlamentară nu va viza “latura penală” a faptelor din finala prezidenţială din 2009. “Noi putem să anchetăm latura politică”, a spus ieri preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Pentru a nu exista o suprapunere între comisia parlamentară şi ancheta penală declanşată de Parchetul General în urma dezvăluirilor lui Dan Andronic, parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR au decis ieri să nu ancheteze fapte de abuz în serviciu și falsificare a documentelor și evidențelor electorale legate de alegerile prezidenţiale din 2009.

Corăbioara lui Dragnea

Liviu Dragnea a fost bănuit şi el de pact cu duşmanul în 2009. Fostul prefect de Teleorman, Teodor Niţulescu, a afirmat în 2 octombrie 2015, la Realitatea TV, că Dragnea i-a spus că a sponsorizat campania lui Băsescu. Fostul preşedinte a negat informaţia, dar a relatat că Dragnea a încercat o apropiere de el: „Dragnea a venit să îmi aducă un dar care să îmi poarte noroc, o corăbioară din Brazilia. Când eram în opoziţie cu PSD, Dragnea îşi făcea drumuri pe la mine. (…) El a fost atât de eficient încât a purtat «noroc» tuturor”, a spus Băsescu.

„Kovesi mergea acasă la Ioan Rus”

Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a avut legături puternice cu „grupul de la Cluj” din PSD, reprezentat de George Maior (ex-director SRI), Vasile Dîncu (sociolog, profesor la SRI) şi Ioan Rus (fost vicepreşedinte şi ministru PSD), a dezvăluit jurnalistul Dan Andronic în continuarea serialului „Noi suntem Statul”. „E un moment în care toată lumea trebuie să spună adevărul, e un moment propice. Am spus că s-ar putea să mai apară surprize. E o încrengătură mult mai adâncă decât ce am văzut acasă la Oprea. Sunt lucruri mult mai grave. Kovesi mergea acasă la Rus, eu aşa am primit informaţii”, a spus Andronic.

Rus, intermediarul lui Ponta

Fostul vicepreşedinte PSD Marian Vanghelie a spus şi el că Ioan Rus era omul de legătură dintre fostul premier Victor Ponta şi Kovesi. „Prima negociere pe care domnul Ponta a încercat să o facă cu doamna Kovesi a fost prin Ioan Rus. Ioan Rus înainte să o propună (pentru funcţia de procuror-şef al DNA, n.red.) a fost plecat la Bruxelles ca să poarte o discuție cu doamna Kovesi. Domnul Rus a fost intermediarul domnului Ponta”, a spus Vanghelie. (

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: