Condițiile în care muncesc românii ajunși în Germania prin intermediul unor firme de recrutare au stârnit un mare scandal. Este vorba despre oamenii care s-au dus să culeagă sparanghel sau să lucreze în abatoare. Alina Kuhnel, jurnalist la Deutsche Welle, a afirmat că mai mulți oameni de afaceri, printre care și trei români au fost condamnați în Germania, în urma unui proces ce viza „mafia abatoarelor”.

„Am reușit să aflu, deocamdată, de la oamenii care au fost aduși de aceste firme, de la sindicatele care se ocupă de consilierea lor, din păcate nu și de la firmele care racolează oameni în România și care îi țin aici în condiții improprii pentru locuit. O parte dintre acești subcontractori au fost condamnați în urmă cu trei-patru ani, a avut loc un proces la Duisburg, numit atunci de presă „războiul mafiei abatoarelor” în care principalul acuzat, un om de afaceri german, a fost condamnat la 7 ani de închisoare”, a spus jurnalista, care a mai precizat că:

„Era vorba despre evaziune fiscală de 20 de milioane de euro. Au fost condamnați cel puțin și trei români din firme de intermediere, Al patrulea a reușit să plece, a ajuns în România, și-a schimbat identitatea, găsit de Interpol a decis să se sinucidă”.


Presa germană despre cei 1.000 de români infectați cu COVID-19. Reacția surprinzătoare a lui Ion Țiriac

Scandal în Germania. Armata a intrat în abatorul unde lucrează românii bolnavi de Covid


Alina Kuhnel a anunțat că sunt politicieni români care au legătură cu firmele care intermediază locuri de muncă în Germania și în zilele următoare vor fi publicate astfel de informații.

„Putem spune că este vorba despre baroni locali (…) care au legături cu aceste firme. Persoana despre care vorbesc este activă politic în România. La Deutsche Welle vom oferi zilele următoare mai multe informații”, a spus jurnalista la Digi 24.

Ea a mai precizat că muncitorii români aflați în carantină au fost anunțați că vor încasa doar 60-70% din salariu, deși statul german suportă cheltuielile în întregime.