Evenimentul Zilei > Actualitate > Dezvăluiri despre negociatorul de la Onești. De ce nu era în măsură să ocupe funcția
Dezvăluiri despre negociatorul de la Onești. De ce nu era în măsură să ocupe funcția

Dezvăluiri despre negociatorul de la Onești. De ce nu era în măsură să ocupe funcția

Negociatorul din cazul eșuat al luării de ostatici de la Onești a picat un examen de promovare la Poliție, la care a participat în anul 2019.

Dezvăluiri despre negociatorul de la Onești.

Negociatorul implicat în luarea de ostatici de la Onești a picat un examen de avansare în Poliție. Acesta a obținut nota 4,60 la o examinare din anul 2019.

Agentul-şef adjunct Marius-Ştefănuţ Moraru a fost desemnat ca negociator, în luarea de ostatici de la Onești, să negocieze cu agresorul. După mai multe ore de discuții, negocierile au eșuat, iar agresorul, Gheorghe Moroșan, și-a ucis cele două victime.

Conform informațiilor obținute de Libertatea, polițistul Marius-Ştefănuţ Moraru nu ar fi fost tocmai cel în măsură să poarte aceste negocieri. Acesta ar fi picat examenul pentru avansare pe un post de ofițer, în urmă cu doi ani, în 2019. Marius-Ştefănuţ Moraru a obținut, la examenul scris, conform sursei citate, nota 4,60, sub pragul de promovare.

Dezvăluiri despre negociatorul de la Onești

La conferinţa de presă, a doua zi după tragedia de la Onești, negociatorul de la Poliția Bacău a arătat ce studii are. El a explicat cum a ajuns să obțină poziția pe care o are.

„Sunt negociator şi operator tactic în cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale al Poliţiei din 2017. Am urmat cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie Câmpina. De asemenea, am absolvit o facultate de drept şi un master în domeniul managementului”, spunea la vremea respectivă polițistul.

Din declarațiile sale, nu rezultă că ar fi urmat vreun curs de specializare ca negociator pentru Poliție.

Studiile negociatorului de la Onești

De altfel, șefii săi, din conducerea IPJ Bacău, au refuzat să dea publicității informațiie despre pregătirea profesională a lui Marius-Ştefănuţ Moraru. Aceștia au invocat prevederile GDPR, regulamentul cu privire la protecția datelor cu caracter privat.

Polițistul a absolvit Liceul Emil Botta din Adjud, cu media de bacalaureat 9,15. Ulterior, el a dat examen la Școala de Agenţi de Poliţie din Câmpina, în sesiunea august-septembrie 2009.

După absolvire, în baza mediei de bacalaureat polițistul a urmat Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, cursuri la distanţă. În 2016 a absolvit cu media de licență 9,75, la Universitatea Iași și s-a înscris la un master la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău. Specializarea în cazul acestuia din urmă a fost în „Managementul sistemelor industriale de producţie şi servicii”.

Ce s-a întâmplat la Onești

În urmă cu aproape două săptămâni, Gheorghe Moroșan, din Onești, a sechestrat, într-un apartament, doi muncitori. Ulterior, acesta i-a înjunghiat mortal. După ce i-a luat ostatici, agresorul a sunat la 112 pentru a anunţa că îi va omorî. Cei doi erau electricieni și au fost angajați să repare defecțiunile din apartament.

La faţa locului au venit poliţiştii şi un negociator, însă discuțiile au eșuat după trei ore de negociere. Gheorghe Moroșan i-a înjunghiat pe cei doi, chiar în timp ce polițiștii se pregăteau să intervină. Trupele speciale nu au reușit să-i mai salveze pe cei doi ostatici.

Agresorul, în vârstă de 68 ani, a fost împușcat de mai multe ori, de forțele de ordine.