Miza războiului dintre Narcis Copcă și Vlad Voiculescu a fost și încă mai este uriașă: transplantul pulmonar, activitate medicală generatoare de venituri financiare însemnate. Chirurgul de la Sfânta Maria luptă pentru deblocarea banilor de la minister, pentru a realiza în premieră un transplant pulmonar la noi în țară, chiar în unitatea medicală pe care o conduce, la Sfânta Maria aflându-se singurul centru de transplant pulmonar acreditat din România.

Vlad Voiculescu, în schimb, motivând că echipa românească de medici n-ar fi pregătită pentru un asemenea act medical, militează pentru trimiterea pacienților români în Austria, unde sunt înscriși pe o listă de așteptare a Clinicii AKH din Viena.

Diferența dintre acțiunea temerarului Copcă și cea a prevăzătorului Voiculescu se traduce tot în bani: în țară, dacă s-ar realiza, un transplant pulmonar ar costa 90.000 de euro, pe când la Viena un transplant pulmonar costă statul, adică pe noi, contribuabilii, 120.000 de euro.

Revenind la noutățile acestui caz, despre care Evenimentul zilei a relatat pe larg în ultima lună, îi dăm cuvântul lui Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria: „Știți că trebuia să vină o echipă de specialiști în control la noi, să vadă dacă îndeplinim condițiile pentru transplant. V-am spus din timp că ministrul nostru desemnase ca specialist străin tocmai un reprezentant al Eurotransplant, adică firma privată care primește organele românilor. Era un conflict de interese. Punea lupul paznic la oi. În fine, de ceva vreme am primit câteva scrisori de la Eurotransplant, în care se încearcă îngroparea securii războiului. Ba, chiar l-au sunat și pe Igor Tudorache în Germania, să-l întrebe dacă el chiar este interesat să colaboreze cu noi la realizarea transplanturilor pulmonare în România. Adică, au verificat propunerile noastre. Normal că Tudorache le-a răspuns afirmativ. Păi, ce credeau? Că ne folosim de numele lui așa, aiurea? Tudorache e unul dintre cei mai buni chirurgi din lume pe transplant. A realizat peste 300 de transplanturi, e un mit în Germania, la Hanovra”.

În încheiere, Narcis Copcă ne-a declarat: „Să vină experții, să evalueze, să verifice… Am avut până acum la controale, de nu le mai știu numărul. Important este că am ieșit bine la toate. Și vom ieși și acum. Reprezentanții Eurotransplant chiar ne îndeamnă să facem la noi în țară posibil transplantul pulmonar, abia apoi să apelăm la serviciile din Occident. Doar dacă suntem depășiți sau avem vreo situație deosebită… Mă rog, ne recomandă exact lucrurile pentru care am luptat și noi, aici, în țară, cu ministrul român”.