Evenimentul Zilei > Actualitate > Dezastru pe fonduri europene. Primarii au blocat proiecte de milioane de euro
Dezastru pe fonduri europene. Primarii au blocat proiecte de milioane de euro

Dezastru pe fonduri europene. Primarii au blocat proiecte de milioane de euro

În prezent, mai multe proiecte derulate pe fonduri europene de autoritățile locale înregistrează întârzieri sau chiar se află în blocaj, ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale care să asigure cota de 2% cofinanțare proprie. Nefinalizarea proiectelor poate duce la restituirea către Comisia Europeană a sumelor deja decontate în cadrul proiectelor.

Mai multe autorități locale au accesat fonduri europene, deși nu aveau bani de cofinanțare. Acum, multe investiții sunt blocate, iar edilii au cerut ajutor de la Guvern. Surse din cadrul Ministerului Dezvoltării spun că sunt zeci de proiecte blocate, iar România riscă să fie acum sancționată. Ieri, Executivul a discutat problema în Ședința de Guvern și a decis să le de împrumuturi primarilor care nu au bani. Numai că edilii spun că ei nu au de unde să returneze nici împrumuturile luate de la trezoreria de stat. 

Concret, unitățile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2017, contractarea de împrumuturi cu dobândă din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei statului, în limita sumei de 500 de milioane de lei.

Sumele vor putea fi folosite pentru asigurarea prefinanțării/cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile din perioada 2014-2020, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate de Executiv, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Dobânda la care se vor putea împrumuta este ROBOR la 3 luni plus o marjă de 3,5 puncte procentuale, care rămâne fixă pe toată perioada de derulare a împrumutului. Perioada de rambursare este de până la 20 de ani, cu posibilitatea rambursării anticipate.

Măsura a fost luată pentru a sprijini  autoritățile administrației publice locale să deblocheze proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile. În prezent, mai multe proiecte derulate de autoritățile locale înregistrează întârzieri sau chiar se află în blocaj, ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale care să asigure cota de 2% cofinanțare proprie.

Nefinalizarea proiectelor poate duce la restituirea către Comisia Europeană a sumelor deja decontate în cadrul proiectelor.

Întrucât vizează cofinanțarea proiectelor europene, împrumuturile nu intră în calculul plafonului prevăzut de  Legea nr. 5/2017 drept limită maximă până la care se pot împrumuta unitățile/subdiviziunile administrativ- teritoriale în cursul anului 2017.