Evenimentul Zilei > International > DEZASTRU în Venezuela. Președintele autoproclamat se află în pericol
DEZASTRU în Venezuela. Președintele autoproclamat se află în pericol

DEZASTRU în Venezuela. Președintele autoproclamat se află în pericol

Situația din Venezuela cunoaște noi probleme. Curtea Supremă a luat o decizie controversată cu privire la Juan Gaido.

Liderul opoziției din Venezuela și autoproclamatul președinte al republicii, Juan Gaido, se află într-o conjunctură politică sensibilă. Curtea Supremă i-a interzis acestuia să părăsească țara și a dat dispoziție să îi fie înghețate conturile bancare. 

 

Situația aceasta este o consecință a autoproclamării lui Juan Gaido drept președinte al Venezuelei, fiind susținut de către Statele Unite și alte câteva state occidentale. 

 

Curtea Supremă îi este loială președintelui Maduro și îl acuză pe liderul opoziției de prejudicii aduse păcii și bunăstării Venezuelei.

 

O reacție din partea SUA nu s-a lăsat foarte mult așteptată, iar consilierul pe probleme de securitate națională, John Bolton, a declarat că orice încercare de subminare a democrației și orice formă de abuz îndreptată asupra lui Gaido nu vor rămâne fără un răspuns pe măsură.

 

Maduro pare să fi renunțat la inflexibilitate și declară că este pregătit să poarte negocieri cu cei din opoziție: „Sunt dispus să mă așez la o masă și să negociez cu opoziția pentru binele Venezuelei.”

 

Acesta exclude organizarea unor noi alegeri prezidențiale, următoarele de acest tip fiind programate în anul 2025. Cu toate acestea, Maduro este dispus să susțină organizarea unor noi alegeri parlamentare anticipate.

 

Principalul susținător al Venezuelei, Statele Unite, a declarat că toate opțiunile care ar putea conduce la soluționarea crizei vor fi supuse discuției, conform BBC.