Evenimentul Zilei > International > Dezastru ecologic. Peste 40.000 de litri de petrol s-au vărsat în ocean
Dezastru ecologic. Peste 40.000 de litri de petrol s-au vărsat în ocean

Dezastru ecologic. Peste 40.000 de litri de petrol s-au vărsat în ocean

Dezastru ecologic. Peste 40.000 s-au revărsat într-o zonă recunoscută ca având cea mai limpede apă din lume.

O vastă operaţiune de curăţare lansată duminică în Chile după deversarea a 40.000 de litri de petrol pe coasta unei insule din sudul ţării a permis să se recupereze circa o treime din apa poluată, au informat autorităţile locale

Petrolul s-a răspândit într-o zonă cunoscută pentru apele sale printre cele mai limpezi din lume şi bogatul său ecosistem marin, „o veste îngrozitoare pentru Patagonia”, a deplâns directorul pentru Chile al Greenpeace, Matias Asun.

„Este fără îndoială o catastrofă ecologică, cum se întâmplă la deversarea oricărui produs chimic”, a declarat activistul de mediu.

Accidentul s-a produs sâmbătă în cursul unor operaţiuni ale companiei CAP, unul din principalele grupuri miniere şi siderurgice ale ţării, pe terminalul de pe insula Guarello, la 250 de kilometri de Puerto Natales, în extremitatea sudică a ţării.

Mareea neagră a afectat „o zonă a litoralului” în care vânturi violente, cu o viteză de peste 100 de kilometri pe oră, au contribuit la acumularea petrolului în sectorul sudic al golfului”, a raportat Marina militară chiliană într-un comunicat.

Primele ore ale operaţiunii de curăţare au permis „recuperarea a circa 15.000 de litri de apă de mare poluată”, a adăugat Marina.

O navă de patrulare s-a alăturat operaţiunii duminică seară, iar materialul specializat din dotare va fi desfăşurat luni dimineaţă.