Evenimentul Zilei > International > „Dexit” după „Brexit”: Germania, afară din UE, după modelul Marii Britanii?
„Dexit” după „Brexit”: Germania, afară din UE, după modelul Marii Britanii?

„Dexit” după „Brexit”: Germania, afară din UE, după modelul Marii Britanii?

Alternativa pentru Germania (AfD), al treilea partid ca mărime din Germania, vrea să impună „Dexit” ca temă pentru viitoarea campanie electorală.

Liderul formațiunii eurosceptice germane, AfD, Björn Höcke, și adjuncta acestuia, europarlamentara Beatrix von Storch, doresc ca partidul lor să aibă în centrul programului pentru viitoarele alegeri „Dexitul”, părăsirea de către Germania a Uniunii Europene, după modelul Marii Britanii.

„Majoritatea germanilor își doresc și ei să iasă din sclavia UE”, afirmă Björn Höcke.

Însă bătălia pentru această temă va fi aprigă în AfD, al treilea partid ca mărime din Germania.

Fostul lider al AfD, Alexander Gauland, declara în 2016 că regretă ieșirea din UE a Marii Britanii. De asemenea, la Conferința pentru Alegerile Europene, Gauland a tras din nou un semnal de alarmă, acuzând ideea de Dexit, care poate trage în jos partidul în alegeri.

Europarlamentarul și purtătorul de cuvânt al AfD, Jörg Meuthen, a dat însă și el de înțeles că Dexitul poate fi o temă de campanie.

„UE nu a tras nici o învățătură de pe urma Brexitului.” Meuthen a acuzat „dictatul continuu al Bruxelles-ului, restrângerea libertăților naționale elementare, costurile absurde și care cresc mereu…”

Aceste declarații ale liderilor AfD vin după ce un fost europarlamentat conservator britanic, Daniel Hannan, a numit trei țări despre care crede că vor urma curând Marea Britanie în afara UE.

Răspunzănd unei întrebări despre o eventuală revenire a Marii Britanii în UE, Hannan a spus:

„Întrebarea nu este dacă Marea Britanie se va alătura din nou UE. Întrebarea este care este următoarea țară care va pleca. Cine va fi prima care ni se va alătura nouă și celorlalte 170 de țări străine din afara UE, având relații cu vecinii, dar guvernându-ne simguri.”

Și Hannan a detaliat:

„S-ar putea întâmpla accidental, dintr-un șoc economic. În acest caz, cred că Italia ar putea fi candidată. Sau s-ar putea întâmpla în maniera Brexitului, cu alte cuvinte, un referendum. Cred că aș paria pe Olanda deocamdată. Dar trebuie să privesc și spre Danemarca, unde are loc o dezbatere similară.”