Deutsche Bank a primit luni o amendă de aproape 630 de milioane de dolari pentru spălare de bani proveniți din Rusia. Măsura a fost luată în cadrul unei investigații realizate de autoritățile britanice și americane. Ancheta a demarat în 2015, ca urmare a unei tentative de corupere asupra unui operator al filialei băncii germane din Moscova de către niște clienți ruși, care încercau să ascundă originea fondurilor lor.

Respectivii clienți doreau ca operatorul să efectueze operațiuni de curtaj (mijlocire a tranzacțiilor pe bursă – n.r.) pe unul dintre conturile lor, ce fusese suspendat de Deutsche Bank în urma unei anchete interne privind unitatea de curtaj moscovită.

Acordul la care s-a ajuns luni prevede ca Banca germană să verse suma de 425 de milioane de dolari regulatorului financiar din New York (DFS) și 204,46 milioane de dolari către regulatorul financiar britanic (FCA).

Anchetatorii celor două servicii, care au efectuat investigația împreună, s-au interesat mai ales de activitatea de „mirror trades”. DFS a afirmat luni că clienții ruși au utilizat aceste mecanism specific de curtaj pentru a scoate ilegal din Rusia, prin intermediul Deutsche Bank, a 10 miliarde de dolari.

Concret, clienții ruși au investit ruble în active prin intermediul băncii de la Moscova. Simultan, biroul Deutsche Bank din Londra a realizat investiții identice în monede internaționale în contul acelorași clienți reprezentați de entități înregistrate în paradisuri fiscale.

Prin această metodă, s-a realizat o „evaziune legală” de capital din Rusia.

DFS a afirmat într-un comunicat:

„Deutsche Bank și mai mulți dintre conducătorii săi au ratat oportunități importante de a detecta, intercepta și ancheta în privința unui artificiu (…) facilitat de filiala sa moscovită și care a implicat birourile de la New York și Londra.”

Totuși, ancheta în ceea ce privește Deutsche Bank nu s-a încheiat, din punct de vedere al Statelor Unite. Ministerul american al Justiției și Banca centrală (FED) continuă investigațiile, a declarat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.