"Despre oameni şi melci" a deschis TIFF 2012

"Despre oameni şi melci" a deschis TIFF 2012

Filmul cu Andi Vasluianu şi Monica Bîrlădeanu a fost proiectat la gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

O comedie regizată de Tudor Giurgiu şi scrisă de Ionuţ Teianu, un jurnalist care s-a inspirat dintr-o ştire din presa română, "Despre oameni şi melci" este povestea unui muncitor la o fabrică din Muscel, interpretat de Andi Vasluianu, căruia îi vine o idee trăsnită pentru a-şi salva locul de muncă şi pe al colegilor lui: să doneze toţi spermă pentru a strânge o sumă de bani.

În acelaşi timp, eroul are probleme şi cu soţia (Andreea Bibiri), şi cu amanta, secretara de la fabrică (Monica Bîrlădeanu). Aceasta din urmă îşi doreşte să scape de România şi să plece cu unul dintre investitorii francezi (Robinson Stevenin) în ţara acestuia.

"E clar că e un soi de idealist. Dacă ar fi să-mi imaginez că unui om de genul ăsta îi trece prin cap chestia asta (să doneze spermă – n.r) şi el chiar crede că îl poate ajuta, e chiar o chestie aproape comunistă, socialistă. Şi oamenii erau mult mai inocenţi pe vremea aia. Şi după Revoluţie oamenii aveau multe lipsuri, nu credeau niciînteoriaconspiraţiei, nu credeau într-o grămadă de lucruri. Ei le luau aşa... E evident că e puţin copil personajul ăsta. Dacă el chiar crede că se poate întâmpla aşa ceva. Că o grămadă de muncitori o să fie patronii acestei uzine", declara Andi Vasluianu pentru EVZ, în timpul filmărilor. Cât despre problemele cu soţia şi cu amanta, Vasluianu, îl descrie drept un familist care "calcă pe dinafară" din frustrare. Acţiunea se petrece în 1992, la fabrica ARO, al cărei director este jucat de Dorel Vişan, care, potrivit dorinţelor companiei franceze, ar urma să fie transformată într-o... crescătorie de melci. Depinde de personajul lui Vasluianu să găsească o soluţie pentru ca toţi muncitorii să scape de şomaj. Datorită epocii în care se desfăşoară povestea, publicul va putea să retrăiască garderoba şi coafurile umflate şi extravagante ale anilor ’90. O provocare pe partea celor care se ocupă de garderobă, care au găsit haine din acea perioadă, de dragul acurateţei.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă provocare pentru garderobă a fost transformarea a sute de salopete noi-nouţe de muncitori în uniforme uzate, muncite, ceea ce presupunea realizarea unui amestec aproape alchimic, cu care erau murdărite salopetele, cu ajutorul unor periuţe.

"Despre oameni şi melci" a fost turnat anul trecut în mai multe oraşe din România: diverse locuri din Bucureşti, Călăraşi, Amara, Târgovişte, Breaza şi Ploieşti şi s-au desfăşurat pe parcursul a şase săptămâni.

EVZ a fost pe platouri la Târgovişte, acolo unde s-au filmat mai multe secvenţe importante, inclusiv cele de la fabrică şi o plimbare cu barca pe lac între secretară şi investitorul francez. Tudor Giurgiu a filmat chiar de pe apă secvenţa cu barca, stând pe o platformă cu camera. În acest timp, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile avea grijă ca schimbarea luminii – destul de aproape de asfinţit – să nu devină o problemă pentru filmare.

O altă secvenţă turnată la Târgovişte se petrece într-o sală de bingo, acolo unde personajul cochet al Monicăi Bîrlădeanu se întâlneşte cu francezul care o curtează. Sala de bingo a oraşului era atât de bine conservată, încât echipa nu a trebuit să opereze prea multe modificări.

"Manuela e o femeie a anului 1992 care are destul de multe nesiguranţe, e destul de derutată vis-a-a-vis de direcţia în care ar trebui s-o ia când apare propunerea privatizării fabricii Aro din Câmpulung unde ea e secretara directorului, şi în mare nevoie de siguranţă: a viitorului ei sau de stabilitatea pe care ţi-o dă pur şi simplu o relaţie (pe care ea nu o are; în schimb, însă, trăieşte o povestioară de amor ilicit cu şeful de sindicat). Nici unul dintre celelalte personaje pe care le-am jucat până acum nu aveau coordonatele astea", a povestit şi Monica Bîrlădeanu, pentru EVZ.

Vremea schimbătoare nu a speriat cinefilii. Cluj-Napoca sărbătoreşte TIFF-ul în fiecare an cu entuziasm. Voluntarii cu tricouri roşii care îşi poartă identitatea scrisă pe piept, cu litere mari, lipesc afişe cu emblema festivalului în oraş. Parcă din ce în ce mai multe clădiri se afiliază TIFF – care de anul acesta are Casa lui, vizavi de cinematograful Arta. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/XBt-YJF-tqg?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Ce să faci azi şi mâine la TIFF

În primul său weekend, Festivalul Internaţional de Film Transilvania are daruri pentru cinefili, melomani, dar şi pentru cei care-şi doresc să lucreze într-o zi în industria cinematografică. Pentru aceştia din urmă are loc astăzi şi mâine cursul de două zile al lui Dov Simens, profesorul lui Quentin Tarantino, Christopher Nolan, Will Smith şi Baz Luhrmann, eveniment numit Hollywood in Transilvania. Atmosfera din cafenelele pariziene de la 1900 se mută mâine (duminică-nota Ruxandrrei) seară, de la 21.30, pe minunatul domeniu Banffy, de la Bonţida. Acolo, filmele mute ale lui Georges Melies vor fi acompaniate de naraţiunea strănepoatei sale şi de muzica live a fiului acesteia.

Ziua de mâine este şi Ziua Diversităţii, care va fi celebrată la TIFF Art. În anul electoral, la festivalul de la Cluj are loc proiecţia specială a filmului "Ministrul", urmată de dezbaterea "Filmul şi politica".

La TIFF Lounge sunt invitaţi actorii Andi Vasluianu (astăzi) şi Ana Ularu (mâine), în timp ce expoziţiile "Bucuria de a fi la Săpânţa", "Cuba continuă" şi "Urban Comics Made in Cluj" au parte de vernisaje. Competiţia debutează cu filmele "Oslo", "Sfârşitul nopţii" şi "Teddy Bear".

În aer liber, în Piaţa Unirii va putea fi văzut "Taxi Driver", al lui Martin Scorsese, în variantă restaurată. Primul film 3D al lui Martin Scorsese, "Hugo", câştigător a cinci Oscaruri, are şi el parte de o proiecţie specială, în timp ce publicul va vedea în premieră mondială "Noseland". <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/hR-kP-olcpM?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Diaz – Don’t Clean Up this Blood", coproducţia Mandragora Movies, cu Monica Bîrlădeanu are prima proiecţie în România. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/HuGa20sQBrg?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/JGoyuEThq4k?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiți și:

  • Garantat EVZ: 10 evenimente şi 10 filme de urmărit la TIFF
  • Zece figuri noi pentru filmul românesc, prezentate la TIFF