Satisfacţia a atins culmi foarte înalte, iar numeroşi indicatori confirmă percepţia vieţii în roz a cetăţenilor, iar pentru a da doar două exemple, numărul divorţurilor este în scădere, iar pensionarii nu se plâng. Sondajul care a măsurat „temperatura” societăţii germane este Glucksatlas, aşa-numitul „atlas al fericirii”, care a fost realizat timp de 15 ani prin intervievarea unei audienţe de 30.000 de oameni. Eşantionul este foarte omogen, având în vedere că ia în considerare locuitorii marilor centre urbane, precum şi din localităţile mici şi foarte mici din est dar şi din vest.

Fericirea nemţilor nu a foat afectată de clasa politică

În primul rând, cei mai fericiţi şi mulţumiţi germani sunt cei ai fostei RDG. Cu toate astea, vulgul popular a subliniat în mod repetat că există o nemulţumire latentă şi evidentă despre ce era odată Germania de Est. Sondajul dezminte opinia publică şi stopează orice crâcnire. Deci, să fie clar că partidele populiste care au găsit teren fertil în Estul Germaniei, nu din pricina nemulţumirii locuitorilor au izbândit. Mai mult, în ciuda faptului că economia germană a cunoscut o încetinire clară, puţini dintre respondenţi par să fi realizat aceasta.

Dar cât de fericiţi sunt nemţii?

Rezultatele spun o cifră seacă: 7,14. Pentru a fi mai expliciţi, pe o scară de la 1 la 10, media fericirii a atins scorul de 7,14, cu 0,09 mai mult mai mult decât anul trecut. Profesorul din Tübingen, Bernd Raffelhuschen, a explicat că motivul derivă din faptul că economia germană „s-a îmbunătăţit continuu de 10 ani”. Cu alte cuvinte, după o creştere nestăvilită de un deceniu, cetăţenii germani sunt dispuşi să permită o stagnare. Experţii subliniază că PIB-ul Germaniei e în scădere cu 0,1 % timp de două trimestre consecutiv, iar teama că ţara lor ar putea cădea în recesiune este foarte mare.

Cetăţenii sunt îngrijoraţi?

Nici prin minte să nu vă treacă, deoarece salariile continuă să crească, numărul de şomeri rămâne constant sau chiar scade. Este interesant de remarcat faptul că pentru a contribui la atingerea fericirii există concepte precum sănătatea, familia, timpul liber, casa, venitul şi munca,dar nu mediul înconjurător. Tinerii germani sunt de acord cu Greta, dar continuă să respecte mediul aşa cum au făcut-o în trecut.

De ce sunt fericiţi pensionarii

Analizând în detaliu geografia fericirii, cea mai fericită regiune a Germaniei este Schleswig Holstein, care este una dintre cele mai puţin bogate. Dar, aşa cum am menţionat, chiar şi persoanele în vârstă sunt mai fericite: veniturile lor nu sunt întotdeauna satisfăcătoare, dar trăiesc mai mult şi au mai mult timp liber, datorită măsurilor sociale excelente, a scris Federico Giuliani-editorialist.