Editura Evenimentul si Capital

DESCOPERIRI ULUITOARE ale cercetătorilor ISS. CIUPERCILE ROMÂNEȘTI trimise în Cosmos au REVOLUȚIONAT știința spațială

Autor: | | 2 Comentarii | 12697 Vizualizari

Puțină lume cunoaște faptul că România are un institut care se ocupă cu cercetarea spațiului cosmic. Undeva în orășelul Măgurele, într-un conac plin de istorie, își desfășoară activitatea Institutul de Științe Spațiale (ISS). 100 de cercetători lucrează acolo și duc România pe un loc de frunte în rândul țărilor care investesc în acest domeniu. Specialiștii români au numeroase invenții folosite de NASA și de Agenția Spațială Europeană (ESA), precum nanosateliții, trusa medicală care „citește” semnele vitale ale pacienților demonstrând că sporii de ciupercă se dezvoltă mai rapid în spațiu iar astronauții sunt predispuși la îmbolnăvire multmai repede.

Cercetătorii români au realizat și instrumente care fac parte din cel mai mare experiment cosmic european, Proiectul eLisa, un pas uriaș care poate demonstra existența universurilor paralele, bazat pe detectarea undelor gravitaționale, un concept propus, încă din 1916, de fi zicianul Albert Einstein, în baza teoriei relativității

Pe celebra platformă de la Măgurele, orașul din județul Ilfov în care se află Institutul de Fizică Atomicică și celebrul Laser, dar și Institutul de Fizică a Pământului, se află clădirea în care se ascund unele dintre cele mai mari secrete ale Universului. Cunoscut mai mult în lume decât pe plaiuri mioritice, Institutul de Științe Spațiale (ISS) are specialiști care au inventat dispozitive folosite de Agenția Spațială Europeană (ESA) sau de NASA. Invențiile cercetetătorilor români sunt folosite, însă, și în alte specializări precum medicină sau biologie.

Sorin Ion Zgură, directorul ISS (centru) alături de câțiva tineri specialiști care au revoluționat știința spațială românească

FOTOGRAFII: PETRIȘOR CANĂ

Eminescu, Slavici, Hulubei

Clădirea veche a ISS, conacul Oteteleşanu, are o istorie aparte. Aici a funcţionat, în secolul XIX, şcoala de fete a scriitorului Ioan Slavici, pe unde trecea destul de des în vizită Mihai Eminescu. Unele surse spun că motivul preumblării poetului naţional prin Măgurele îl constituia de fapt soţia lui Slavici, pe care Eminescu o curta. Tot aici şi-a avut biroul şi părintele fizicii româneşti moderne, academicianul Horia Hulubei. O legendă locală zice că Hulubei ar fi murit în biroul său din motive neelucidate dar care aveau legătură cu o tânără secretară.

Acum, în biroul lui Hulubei lucrează Sorin Ion Zgură, directorul ISS. Şi el în sine are o istorie interesantă. Născut în comuna Fântânele, din Dobrogea, cu toate că era pasionat de fizică încă din copilărie, a ales iniţial o carieră care-i atrăgea ca un magnet pe tinerii din zonă: s-a făcut marinar.

O perioadă a fost motorist pe mai multe nave, dar gândindu-se mai bine a abandonat ideea călătoriilor şi a unor câştiguri rapide şi a dat la Facultatea de Fizică din Bucureşti. Nu are de ce să regrete. A terminat cu brio studiile la facultate şi şi-a dat doctoratul la Universitatea din Bucureşti pe baza unor cercetări făcute în cotutelă la „National Brookhaven Laboratory” din SUA, unde funcţionează cel mai cunoscut accelerator de particule din lume. El ne-a fost ghid prin măruntaiele institutului.

Ciuperca, satelitul, trusa...

Mai întâi, ne-a condus la fraţii Mogâldea, George şi Marian. Cei doi sunt gemeni identici şi când vorbesc se completează reciproc. Ei au făcut unul dintre cele mai interesante experimente spaţiale româneşti. Ştiind că sporii de ciupercă se comportă cam ca unele bacterii şi viruşi, au trimis pe Staţia Spaţială Internaţională nişte cutii etanşe cu aceste vietăți de pe plaiuri mioritice.

Primul satelit românesc - Goliat​

Ciupercile au crescut în spaţiu mult mai rapid decât pe Terra şi au demonstrat că astronauţii sunt predispuşi la forme mult mai agresive ale unor boli decât pe pământ. De la experimentul fraţilor Mogâldea, incintele cosmice sau artefactele care ajung în spaţiu şi intră în contact cu cosmonauţii sunt sterilizate şi curăţate cu mult mai multă atenţie.

Laboratoarele Institutului de Științe Spațiale care are sediu într-un vechi conac din Măgurele

Din păcate, puţini români ştiu că la noi se produc nanosateliţi. ISS este unul dintre foarte puţinele institute din lume care poate face aşa ceva. Este vorba despre nişte cuburi de un kilogram, dotate cu motor, cameră video, detectoare de praf cosmic şi radiaţii gama, pe scurt, un laborator în miniatură.

Avantajele nanosateliţilor sunt costurile de producţie mici și acurateţea datelor pe care le transmit spre pământ. Primul nanosatelit românesc, Goliath, a fost lansat în 2012.

Laboratorul care „te citește” din spațiu

Laboratorul de aplicaţii medicale şi de securitate, condus de Cristian Vizitiu are rolul de a dezvolta tehnologii de protecţie în spaţiu, dar şi de a „coborâ pe pământ” unele proceduri utilizate până acum doar în cosmos. Vizitiu şi colegii săi mai tineri, cum ar fi Adrian Dinculescu sau Alexandru Nistorescu dar şi somităţi precum „venerabilul” Vlad Văleanu au pus la punct printre altele, o trusă de telemedicină cu comunicaţie satelitară, care poate funcţiona la orice altitudine şi pe orice formă de relief. Ea transmite în timp real parametrii vitali ai unui pacient. Tot ei au mai făcut un program de identificare facială, un soft care cu ajutorul unei camere de luat vederi, datorită fizionomiei cuiva, poate indentifica dacă persoana respectivă este surmenată, beată, deprimată sau obosită. El poate fi salutar atât pentru astronauţii aflaţi în misiune, dar, în timp, ar putea fi folosit şi, de ce nu, pentru şoferi.

În cercetarea spațială nu există granițe

Puțini știu că specialiștii români au o contribuție majoră la cercetările spațiale. În cadrul unui program internațional, ceretătorii români de la ISS care colaborează cu Agenția Spațială Europeană (ESA), cu NASA dar și cu multe alte instituții de profil din întreaga lume. „Practic, în această lume a cercetărilor spațiale nu există granițe. Nu sunt dispute politice sau ideologice. Rușii, spre exemplu, au rămas singurii care fac transporturi în spațiu, iar NASA colaboreză cu ei”, ne-a precizat directorul ISS, Sorin Zgură.

Parteneri în proiectul cosmic al viitorului

A MURIT! Vestea care a zguduit Capitala, in aceasta dimineata

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI