În ciuda dimensiunilor impresionante, monumentul istoric a fost descoperit în 2010, de un căutător de comori. El a găsit mai multe obiecte printre care şi o şa ale cărei ornamente de argint.

Omul a datat ornamentul vechi de 1500 de ani Academiei de ştiinţe din Siberia. Echipa de cercetători a început săpăturile arheologice în anul 2014, iar după mai multe săpături au descoperit nenumărate dale de piatră mari, plate, cu inscripţii. Cea mai mică dală măsoară 4×4 metri, iar cea mai mare 34×24 metri.

Oamenii de știință au descoperit că pietrele au fost tăiate şi înfipte vertical în pământ, în acelaşi fel ca în monumentul megalitic de la Stonehenge. Cercetătorii nu ştiu ce populaţie a construit monumentul, ipotezele lor se bazează pe obiectele găsite în situl arheologic.

Elementele decorative de pe aceste obiecte sunt asemănătoare perioadei târzii a imperiului roman, ceea ce îi determină să creadă că monumental a fost construit de o populaţie a fugit din calea hunilor ce au ocupat Europa de Est şi Asia Centrală între secolele I şi VII ale erei noastre.