Evenimentul Zilei > Actualitate > Descoperire spectaculoasă la New York. Un artefact furat din Italia a apărut la o licitație
Descoperire spectaculoasă la New York. Un artefact furat din Italia a apărut la o licitație

Descoperire spectaculoasă la New York. Un artefact furat din Italia a apărut la o licitație

O parte a unei statui antice, reprezentând capul unui împărat roman, care a dispărut din Italia, fiind furată în urmă cu 35 de ani a fost scoasă la vânzare în cadrul unei licitații la New York.

 

Capul de marmură al unei statui care îl înfățișa pe împăratul roman Septimius Severus a fost furat din Italia în 1985 și de atunci nu a mai apărut. Capul împăratului roman a dispărut în urma unui jaf armat care a avut loc la un amfiteatrul roman antic din Santa Maria Capua Vetere, un oraş situat la aproximativ 40 de kilometri nord de Napoli.

În ciuda eforturilor autorităților, artefactul nu a mai fost găsit. Până acum când statuia a reapărut în atenția colecționarilor de antichități.

Statuia înfățișându-l pe împăratul roman a fost scoasă la vânzare de actualul proprietar în cadrul unei liciații care a fost organizată la New York. Artefactul, înfăţişându-l pe Septimius Severus, care a condus Roma între secolul al II-lea şi al III-lea, a fost estimate la o valoare cuprinsă între 400.000 şi 600.000 de dolari, se arată într-un comunicat de presă.

Reapariția antichității a atras atenția polițiștilor italieni care au anunțat că vor iniția procedurile pentru recuperarea sa. Capul de marmură urmează să fie returnat în Italia, însă restituirea sa imediată nu este posibilă din cauza noilor restricţii privind epidemia de coronavirus, a precizat poliţia italiană.

Lucius Septimius Severus, pe numele său înteg Lucius Septimius Severus Augustus, cunoscut drept Septimius Sever (n. 11 aprilie 146, la Leptis Magna, Africa – d. 4 februarie 211, la Eboracum, Britannia) a fost împărat roman din 9 aprilie 193 până în 211. Odată cu el a început accederea la putere a provincialilor având ascendență neromană și dinastia Severilor. Este singurul împărat născut în Provincia Africa.

După o carieră strălucită, ca guvernator al provinciei Africa, al Galliei, proconsul al Siciliei, consul sufect,  apoi guvernator al Pannoniei Superior, Septimius Severus a fost proclamat împărat la Carnuntum de către legiunile de la Dunăre. A reușit, în decurs de patru ani, să elimine toți candidații la tron și să instaureze un regim  autoritar.

A pus bazele dinastiei Severilor (193-235), prin ridicarea în 198 și 209 a celor doi fii ai săi, Caracalla și Geta, la rangul de auguști.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: