Descoperire istorică. Un „fast food” antic, găsit sub un strat de cenușă vulcanică

Descoperire istorică. Un „fast food” antic, găsit sub un strat de cenușă vulcanică

O nouă descoperire îmbogățește informațiile pe care le aveam deja despre lumea antică. A fost „dezgropat” un fast food.

Arheologii din Pompei au dezgropat un thermopolium, adică un „fast-food” antic, situat stradal în Roma Antică, decorat cu motive policrome și care de altfel se află într-o stare foarte bună de conservare.

Blatul „barului”, care seamănă izbitor de mult cu ceea ce există în zilele noastre, era acoperit cu un strat gros de cenușă vulcanică, lucru care bineînțeles a ajutat enorm la conservarea „fast foodului” antic. Blatul fusese parțial dezgropat în 2019, însă lucrările au fost extinse pentru a se conserva cât mai bine integritatea structurii.

„Restaurantul antic” era situat într-un cartier bine cotat și foarte populat în acea perioadă, la intersecţia străzii Casa delle Nozze d’Argento (Casa Nunţii de Argint) şi Vicolo dei Balconi (Strada Balcoanelor).

Cercetătorii au identificat picturi în culori vii reprezentând animale, în special păsări de curte şi raţe sălbatice, ce erau gătite şi servite, cu vin sau alte băuturi, alături de fresca deja cunoscută, care înfăţişează o nimfă a apelor călare pe un căluţ de mare.

Ce au mai descoperit arheologii?

Arheologii care s-au străduit să dezgroape întreaga „descoperire” fără a-i afecta structura au descoperit în spaţiile din centrul mesei resturi alimentare, care ar putea oferi informaţii valoroase asupra obiceiurilor gastronomice din Pompei, din perioada erupţiei Vezuvului, în 79 e.n. În vasele de teracotă au fost descoperite un fragment de os de rață, precum și resturi de porc, de capră, peşte şi melci.

Mai multe ingrediente erau gătite laolaltă, într-un preparat asemănător cu paella.

Într-un dolium – vas de lut asemănător unui butoi – au găsite boabe de fasole zdrobite, care serveau la modificarea culorii şi gustului vinului.

„Taraba pare să fi fost închisă şi abandonată în grabă de proprietarii săi, dar este posibil ca cineva, posibil bărbatul mai în vârstă, să fi rămas şi să fi pierit în timpul primei faze a erupţiei, în urma prăbuşirii mansardei”, a explicat Massimo Osanna, director general al Parcul Arheologic Pompei, într-un interviu, conform Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News